Rendezvény

2023.07.30. 16:12

Egy Árpád-kori falura és az első kecskeméti napilap alapítójára emlékeztek Halason – galériával

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Napsólyom Íjász Egyesület, a Pásztortűz Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend közös szervezésében tartottak megemlékezést a kiskunhalasi sóstói parkerdő melletti Zöldhalomnál állított Árpád-kori falu emlékoszlopánál.

Pozsgai Ákos

Zalai Szalay László író-lapszerkesztőről is megemlékeztek Kiskunhalason

Fotó: Pozsgai Ákos

Végső István történész, a Pásztortűz Egyesület elnöke tartott előadást a Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület javaslata alapján a millenniumi időszakban felállított emlékoszlopnál, ahol az Árpád-korban egy falu állt, ahol a korábbi régészeti feltárások során IV. Béla, Kun László  és Salamon idejéből származó ezüst pénzeket és kun-tatár pénzeket is találtak. 

A tudomány mentén haladva Végső István beszélt a Zöldhalomnál végzett régészeti feltárásokról, kiemelve a feltárt zöldhalmi sírokat. A kutatásoknak köszönhetően az előkerült csontokból sok minden érdekes információ derült ki időközben az ott élt emberek életmódjáról – emelte ki az előadó.

A találkozó résztvevői a Sóstó parkerdőben a kemencés pihenőhelynél megemlékeztek a kiskőrösi születésű Zalai Szalay László író-lapszerkesztőről, akinek életéről és munkásságáról Monda Margit ismertetett összefoglalót. – Kecskeméten jogot tanult, ő alapította az első kecskeméti napilapot, a Kecskeméti Hírlapot, később a Magyar Hírlap, a Világ, a Magyar Nemzet számára dolgozott. Népi tárgyú novelláinak nagy részét a halasi adatközlők elbeszélései alapján írta. Későbbi évtizedeiben Budapesten is az alföldi rétek, buckák, pásztorok, nincstelen kisparasztok népies hangon mesélő krónikása maradt. Színdarabjait sikerrel játszották a fővárosi és vidéki színházak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában