Baon podcast

2023.07.04. 06:51

Bács-Kiskunban is megjelent a halálos kórt terjesztő afrikai kullancsfajta – podcast

Veszélyes kullancsfajta kezdett terjedni Bács-Kiskun vármegyében is. A Hyalomma-kullancs a mediterrán térségből és Afrikából származik, a vándormadarakkal került Európába, melynek átalakuló éghajlata kedvez a megtelepedésüknek. Az élősködő a halálos és gyógyíthatatlan krími-kongói vérzéses láz betegséget terjeszti. Földvári Gábor, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi intézetének tudományos főmunkatársa beszélt a hazai kullancshelyzetről a Gong rádió Mai téma című műsorában a napokban.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A klímaváltozás hatására olyan kullancsfajták is képesek megtelepedni az országban, melyeknek az eddigi klimatikus viszonyok nem nyújtottak megfelelő feltételeiket. Az új, Hyalomma nevű kullancsfajta a mediterrán térségben, illetve Afrikában elterjedt, melyet a vándormadarak évről évre behoznak Európa középső, sőt északi részébe is. 

A nagy méretű, csíkos lábú, gyorsan mozgó kullancsfajta terjedését a klímaváltozás abban segíti, hogy még a hideg évszakokban sem hűl le a hőmérséklet annyira, hogy elpusztuljanak ezek a káros jövevények − mondta Földvári Gábor a rádióműsorban, hozzátéve: ha az új fajta valamilyen gazdatestet talál, legyen az állat vagy ember, még táplálkozni is tud és így terjeszti a krími-kongói vérzéses láz betegséget, ami egy magas halálozási arányú kór. Földvári Gábor emlékeztetett arra, hogy a betegség ellen nincs sem gyógyszeres kezelés, sem vakcina. 

Nyomon követik a kullancsok felbukkanását

A kutatóközpontban ezért hozták létre a Kullancsfigyelő projektet, ami abban segít, hogy lássák, az ország mely pontján és milyen mennyiségben jelennek meg az új kullancsok, melyekről a lakosság segítségével gyűjtenek adatokat. A szakember azt kéri, hogy legyenek nyitott szemmel a lakosok, és ha Hyalomma-kullancsot látnak, fotózzák le és küldjék be kullancsfigyelo.hu honlapon található e-mail címre, illetve magát a kullancsot is tegyék el egy jól zárható üvegbe vagy tégelybe, amit a kutatóközpont munkatársai vizsgálatnak vethetnek alá.

A szakember elmondta, hogy Hyalomma-kullancs elterjedése teljesen véletlenszerű, mert a költőmadarak repülési útvonalán bárhol előfordulhatnak.

Hazánkban először 2021-ben figyelték meg a Hyalomma-kullancsot a nyugati határ közelében, Vas megyében, de Bács-Kiskunban is volt megfigyelés, nálunk vízi bivalyon találtak ilyen élősködőt.

Földvári Gábor elmondta, hogy a tavasz és az ősz a kullancsok kiemelkedő aktivitási időszaka, de akár az egész évet tekinthetjük kullancsszezonnak: a kullancsok által terjesztett, kutyákra veszélyes babéziózis betegség télen is gyakran előfordul. Ez azért van, mert néhány enyhébb, öt-hat Celsius fokos nap elég ahhoz, hogy aktívak legyenek a kullancsok és terjesszék a kórokozókat.

Tévhit a fáról leeső kullancs

A szakember felhívta a figyelmet: tévhit, hogy a fákról esnek rá a kullancsok az emberre. Ugyanis az élősködők sosem mennek egy-másfél méternél magasabbra, mert a természetes gazdáik, az emlősök és a földön fészkelő madarak, ezért mindig az aljnövényzettel, vagy az avarral érintkezve fertőződhetünk meg velük. A szakember kiemelte, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem csak testhajlatokban fordulhat el, hanem az egész testet támadják a paraziták.

Baj esetén, azonnal cselekedjünk

Hangsúlyozta: ha kullancsot találunk magunkon, illetve magunkban, nem kell kétségbe esni. A legfontosabb, hogy időben távolítsuk el a bőrünkből, lehetőleg még aznap amikor belénk fúródott, így megelőzhetjük a betegséget. Ez nem igényel semmilyen speciális eszközt, és a parazitát a szájszervéhez minél közelebb kell megragadni csipesszel, vagy körömmel, majd határozott mozdulattal kihúzni. Akkor sem kell aggódni, ha ott marad a kullancs feje, mert az már nem okoz betegséget, kilökődik, mint egy szálka. 

A szakember elmondta: ha félünk megfogni a belénk fúródott kullancsot, akkor is minél hamarabb távolíttassuk el, és ne várjuk meg, míg eljutunk vele az orvoshoz, mert ezzel nagyon megnöveljük a megfertőződés − a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás − esélyét. 

A Lyme-kór első tünete egy nagyobb méretű, négy centi átmérőjű piros folt a csípés helyén, ami folyamatosan nő. 

Ha ilyet észlelünk, orvoshoz kell fordulni és egy antibiotikumos kúrával hatékonyan kezelhető a betegség. A ritkább és súlyosabb fertőzés a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás, ami potenciálisan halálos, hiszen nincs rá gyógymód, azonban védőoltás létezik ellene.

Kertünk sem nyújt védelmet

Földvári Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy újabban már a saját kertünkben is megfertőződhetünk kullanccsal. Erre is indítottak egy projektet Kullancs a kertben néven, melynek részleteit a kullancsfigyelo.hu oldalon találhatják meg olvasóink. A városi kertek kullancsfertőzöttsége rajzolódik itt ki és visszajelzést adnak arról, hogy a kert mely részén milyen kullancsokkal lehet találkozni. Egy kérdőív kitöltése után a központ elküldi a kullancsgyűjtéshez használatos eszközöket és rendszeres gyűjtést kérnek résztvevőktől, akik így segítik a kutatást. A vizsgálat célja, hogy kórokozókat mutassanak ki és meg tudják nézni, hogy mely kórokozókkal milyen eséllyel fertőződhetnek meg a kerttulajdonosok.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában