Múltidéző

2023.07.02. 11:43

A Romkert megidézi az egykori temetkezési helyet

Napjainkban Kecskemét főterén található Romkert kedvelt helyszíne a koncerteknek, az elmúlt napok is mutatták, hangulatos környezetet, jó akusztikát ad. Hamarosan pedig a Kodály Fesztivál egyik koncertjének is helyet ad. A középkort idéző romok történetét azonban kevesen ismerik. Az egykori temetkezési helyet és kápolnát az 1970-es évek elején régészek tárták fel.

Sebestyén Hajnalka

A Romkert a hetvenes évek elejétől látható

Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

Időutazásunkhoz a Petőfi Népe régi mellékletében, a Grátiszban megjelent múltidéző írásunkat vettük alapul, mely forrása helytörténeti írások voltak. A kort megidéző régi képeslapok Sebestyén Imre képeslapgyűjtő hagyatékából származnak. Az egyik képeslap Tóth Sándor, lapunk egykori fotósa fényképe alapján készült a Romkertre épült bazársorról. 

A Romkert mai arculatát 1974-ben érte el, a régészeti feltárás után. Előtte hosszú éveken át üzletek álltak rajta. Mindkét „arca” megismerhető a két képeslapon keresztül. 

A Romkert kialakulása szorosan kapcsolódik a mellette álló Szent Miklós-templom (Barátok temploma) történetéhez. A történelmi források szerint: Kecskemét város legrégebbi temploma az 1400-as években épült, ebben az időben készült el a templom kriptája, és a templomot sírkerttel vették körül. A mai Romkert területét a templom felépítésétől kezdve temetőként használták 1777-ig. Ebben az évben – a helytartó tanács rendeletére – a városba beékelődött más temetőkkel együtt lezárták. 

A temető területe 265 négyszögöl volt, ezért rövid idő alatt megtelt. Így – a középkori szokásoknak megfelelően – tízévenként kiürítették, és a maradványokat a kőfalon belül épített csonttárolóba (osszáriumba) helyezték. 

Az egykori temető csontházára épült a templom Szent Mihály-kápolnája, melynek romjai ma láthatók. A viszontagságos időjárási viszonyok, a tűzvész a templomot és a kápolnát is megrongálta. Az 1678-as tűzvészben a középkori templom nagy része elpusztult. Az 1796-os nagy szélvészben pedig a kápolna rongálódott meg teljesen.

A XX. század első felében a Romkert felett bazársor állt
Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

Romjain és a megszüntetett temető helyén 1841-ben földszintes üzletsort építettek a zsidó kereskedők a kereskedelem fellendítése érdekében. Az egykori temetői falkerítést és annak vonalát követte a boltsor, mely a templom oldalhajóira nem épült rá, de a szentéllyel szoros egységet alkotott, majdnem körbefutotta. A műemlék értékű templom főtér felőli érvényesülését zavaró üzleteket az 1970-es évek elején a városrendezés jegyében lebontották.

A templom középkori építéstörténetének legbiztosabb támpontjának számító régészeti feltárást Biczó Piroska vezette. Az ásatások után láthatóvá vált az egykori temető kőkerítése és az 1698-ban – részint az eltömített korábbi csonttárolóra – épült, szélvihar után lebontott Szent Mihály-kápolna alapjai. A Romkert jól érzékelteti emellett azt is, hogy a templomudvar, s így a főtér is egykor jóval alacsonyabban feküdt a mai járószinthez képest.

A Romkert a hetvenes évek elejétől látható
Forrás: Sebestyén Imre hagyatéka

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában