Felelős állattartás

2023.07.21. 20:04

A félegyházi iskola háziállatainak gondozásába a vakáció alatt is besegítenek a gyerekek – galériával

A Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola idén is elnyerte az Állatbarát Általános Iskola címet. Nem véletlen, hiszen a felelős állattartásról nem csak beszélnek, de a gyakorlatban is végzik.

Vajda Piroska

A kacsákat látva az egyik diák szüleitől dzsungáriai törpehörcsögöket kapott ajándékba az iskola.

Fotó: Vajda Piroska

Először, három éve Cirmi cicát fogadták be az iskolába. A cica önként költözött be az intézménybe, aminek kezdetben nem mindenki örült, de ma már szorosan hozzátartozik az iskola életéhez. 

Az elmúlt évek alatt az iskola vezetősége úgy érezte, hogy egy ekkora létszámú intézmény több állat gondozását is fel tudja vállalni. Először négy kiskacsát vásárolt az iskola igazgatója, Szunyi Anikó. Elmondta, véletlenül talált rá a közösségi médiában a kacsákat árusító hirdetésre és rögtön meg is tetszett neki a négy kis jószág, melyeknek az iskola karbantartói készítettek ketrecet. Ezt persze gyorsan kinőtték, jelenleg az iskola zárt és árnyékos udvarán élnek. Gondozásukba szívesen besegítenek a gyerekek ilyenkor a nyári szünetben is. Ilyen melegben ugyanis nagyon sok vizet igényelnek a kacsák, ezért minden nap bejárnak hozzájuk, hogy  megtöltsék a kacsák medencéjét és itatóját. Buchholz-Kis Csenge és Urbán Jázmin a legaktívabb állatgondozó diák – részletezte Szunyi Anikó. Elmondta, a négy kacsa közül a legnépszerűbb a búbos fejű, ezért is nevezték el Bubinak. A többit Matyi, Villám és Hápi névre keresztelték a gyerekek. 

A kacsákat látva az egyik diák szüleitől dzsungáriai törpehörcsögöket kapott ajándékba az iskola. A hörcsögpárnak nem rég született hat utódja. Ezek közül négynek már van is gazdája, egyet biztosan megtartanak. A fiatalok ugyanis nagyon kedvelik a hörcsögöket. A terrárium, amiben élnek, osztályról osztályra vándorol a tanév során, de most a nyári szünetben arra is lehetőség van, hogy rövid időre hazavigyék a gyerekek, így otthon is kipróbálhatják, milyen is az, amikor egy élőlényről gondoskodni kell. 

Szunyi Anikó szerint azért is jó, hogy az iskolának vannak hörcsögei, mert sokan – még a tanárok közül is – félnek az ilyen apró, szőrös állatoktól. Itt azonban megtapasztalhatják, hogy nem kell tartani tőlük. Ez egyfajta terápia, ami által akár meg is szerethetik őket. Azt is megtanulják a gyerekek, hogy óvni kell az állatokat, nem szabad kivenni a terráriumból, csak óvatosan megsimogatni lehető őket. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a jövőben szeretnék egy nyuszival és néhány kiscsibével bővíteni az állatállományt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában