Testületi ülés

2023.07.05. 15:32

A bajai képviselő-testület nem tárgyalhatott a békepárti nyilatkozatról

Közel 1500 magyarországi település csatlakozott a békepárti nyilatkozathoz, ezzel sürgetve az orosz-ukrán háború mihamarabbi befejezését. Baján azonban a Fidesz-KDNP frakciójának tájékoztatása szerint Nyirati Klára polgármester nem akarta a képviselő-testület elé terjeszteni a nyilatkozatot.

Márton Anna

Archív-felvétel

Fotó: Márton Anna

Az önkormányzatok közel fele azon az állásponton van, hogy érjen véget mielőbb a háború. Szita Károly,  a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a többi települést is arra biztatja, hogy fogadják el a békepárti határozatot.

Kámánné Dr. Bari Bernadett, a bajai Fidesz-KDNP frakcióvezetője lapunknak elmondta, hogy Nyirati Klára polgármester nem akarta előterjeszteni a testület elé a békepárti nyilatkozatot, mondván, hogy korábban is nemet mondott egy másik nyilatkozatra, így ezt sem kívánja támogatni.

− A májusi testületi ülés végén megkérdeztük polgármester asszonyt miért nem terjesztette a testület elé azt a békepárti nyilatkozatot, amelyet az Országgyűlés fogadott el, és amelynek megerősítésére Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kérte a települések vezetőit. A határozat tartalmazza egyebek között Oroszország katonai agressziójának elítélését és Ukrajna önvédelemhez való jogának elismerését, a békére irányuló törekvések sürgetését és támogatását, különös tekintettel arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget. Nyirati Klára elmondta, hogy mivel egy másik nyilatkozat megtételére is nemet mondott a közelmúltban, ezt a nyilatkozatot sem kívánja támogatni. Ezt a választ sajnos nem tudjuk értelmezni, hiszen álláspontunk szerint a jelenlegi helyzet megoldására egyetlen elfogadható út a béketárgyalások mielőbbi megkezdése, ezért csak ezek a törekvések fogadhatók el, azok viszont politikai hovatartozástól függetlenül támogatandóak, amelyek a békére irányulnak − fogalmazott Kámánné Dr. Bari Bernadett. 

Tájékoztatást kértünk Nyirati Klára polgármestertől email-ben arra vonatkozóan, mi az oka annak, hogy nem terjesztette a testület elé a békepárti nyilatkozatot, de megkeresésünkre egyelőre nem érkezett válasz. Amint megkapjuk a tájékoztatást, közölni fogjuk.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában