Vaskúti Vendégváró Vigasság

2023.06.28. 19:50

Testvértelepülésekkel ünnepelnek a vaskútiak

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Vaskúti Vendégváró Vigasságot június 30. és július 2. között, a hagyományok szerint, a templomkertben. Színes programokkal és kiváló előadókkal várnak minden érdeklődőt a nagyközségből és a környékről.

Márton Anna

Mutlangenben ünnepeltek a vaskútiak a napokban

Fotó: Beküldött fotó

Fődi Tibor Vaskútról elszármazott fafaragó alkotásának zenés műsorral egybekötött avatásával kezdődik a program péntek 17 órakor. Az ünnepélyes megnyitót hordócsapolással kísérve este nyolc után pár perccel tartják. Fellép a 3+2 zenekar, ezt követően DJ Tomyval szórakozhatnak a látogatók.

Szombat délelőtt színes gyermekprogramokkal: kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, lovagoltatással, sétakocsikáztatással, ingyenes légvárral és fajátékokkal várják a kicsiket. A helyszínen egészségügyi szűréseket is tartanak.

Szombaton 15 órától plenáris ülést, fórumot rendeznek az Európai Unió aktuális kérdéseiről a Rendezvényteremben. Főzőverseny, vízifoci-bajnokság, tűzoltóautó-bemutató is szerepel a szombati programsorozatban. 

A Vaskúti Vendégváró Vigasságon fellép Leblanc Győző és Szeredy Krisztina, este a Balkán Fanatik zenél, majd hajnalig a Bohémek utcabálba hívogatnak.

Alszegi Zoltán polgármester a baonhu-nak elmondta, hogy az eseményre ellátogatnak a vaskúti testvértelepülések küldöttségei is. Kiemelte, hogy a koronavírus-járványt követően ez az első alkalom, amikor lehetőség nyílik oldottabban találkozni külföldi partnereikkel is. 

− Öt testvértelepülésünk van, ezek közül négy helyről már jelezték, hogy jönnek. 

A németországi Mutlagenből, a felvidéki  Taksonyfalváról és Nagypakáról, valamint a székely Gyimesközéplokról érkeznek a vendégek − részletezte a polgármester. Hozzátette, hogy az elmúlt hétvégén dorffest-et (falunapot) tartottak Mutlangenben, amire a vaskútiak is ellátogattak.

Stuttgartba utaztak a napokban a vaskútiak
Fotó: Beküldött fotó

Mutlangen és Vaskút település között 1992 óta áll fenn testvértelepülési kapcsolat. Az idei év külön érdekessége volt, hogy az elmúlt heti rendezvényen a Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola fúvószenekara is fellépett. Ötvenfős küldöttséggel kirepültek Németországba, 40 diák és 10 fő pedagóguskísérő, karmester. Az út érdekessége, hogy repülővel utazott a vaskúti csoport, a hangszereket és egyéb csomagokat egy kis teherautóval szállították.

− Múlt hét csütörtökön repültünk Budapestről Stuttgartba. 

A falunap nagyon színvonalas volt, a vendéglátók igyekeztek változatos programokkal szórakoztatni a gyerekeket. 

Az utolsó nap nagy részét a stuttgarti állatkertben töltöttük. Ezt viszonozzák a németek majd ezen a hétvégén, amikor egy kisebb küldöttséggel jönnek hozzánk. Mivel vendégeink is repülővel érkeznek, így budapesti városnézéssel kezdik a programot, ezt követően utaznak Vaskútra, ahol bekapcsolódnak a Vaskúti Vendégváró Vigasság programjaiba − részletezte Alszegi Zoltán.

A testvértelepülésekről érkezett vendégeket szombaton egy pusztaprogrammal lepik meg, amit Bakod-Pusztán tartanak, Kalocsa és Dunapataj között. Bíznak benne, hogy a jó szórakozást az időjárás nem hiúsítja meg.

Néhány napja Mutlangenbe utaztak a vaskútiak, ahol falunapon vettek részt
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában