Rendelet

2023.06.08. 15:52

Természetvédelmi területté nyilvánították az Imrehegy-kiskunhalasi homokbuckákat

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az agárminiszter rendelete az Imrehegy-kiskunhalasi homokbuckák természetvédelmi terület létesítéséről. A védetté nyilvánításra azért volt szükség, hogy megőrizzék a Duna-Tisza közén az Illancs jellegzetes, természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészletét.

Pozsgai Ákos

Imrehegy-Kiskunhalasi-homokbuckák

Fotó: knp.hu

Nagy István agrárminiszter összesen 225,5 93 hektár kiterjedésű területet nyilvánított védetté, hogy megmaradjanak a futóhomok és a lösz természetes felszínformái, mint tájképi szempontból is jelentős földtudományi természeti értékek. Az indoklás szerint fontosak a természetes homoki élőhely-együtteseket reprezentáló élőhelyek, különösen a zárt homoki sztyepprétek, az évelő nyílt homoki gyepek és a borókás-nyárasok maradványainak, a védett és fokozottan védett fajok, különösen a tavaszi hérics, közönséges csikófark, homoki kikerics, homoki nőszirom állományainak hosszú távú megőrzése, fenntartása. Az Imrehegy-kiskunhalasi homokbuckák természetvédelmi területté nyilvánításáról szóló rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában