12. Ünnepi Könyvhét

2023.06.16. 10:50

Színes könyvhetet rendeztek a kicsiknek és a nagyoknak Kalocsán

Kalocsán immár tizenkettedik alkalommal zajlott az Ünnepi Könyvhét. A hat napon át tartó, gyermekeket és felnőtteket egyaránt megszólító rendezvénysorozatnak a Negyvennyolcasok terén felállított színpad, a könyvtár és a városi színház adott helyet.

Zsiga Ferenc

Sok gyereket érdekelt az előadás

Fotó: Zsiga Ferenc

A könyvhetet dr. Körmendy Szabolcs önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Csokonai utcai Tagóvodájának Nyuszi csoportja mutatott be önálló műsort. Alig ült el a taps, egy mosolyfakasztó koncert következett: Szabó Mátyás zenész, zeneterapeuta hangszermesteri minőségben buzdította közös éneklésre a nézőtéren ülő gyerekeket. A nap Vácz Péterné óvónő, az általános iskolások részére készült interaktív mesejátékával, A szerelmetes cipómesével folytatódott. A szegedi Mandula Színház két zenés darabot hozott. A pásztor szerencséje és A királylány próbája című mesék a nap végén alaposan megmozgatták a gyerekközönséget.

A könyvtár rajzpályázatot hirdetett, melyben a szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekek hová vonulnának félre legszívesebben egy könyvvel. „Az én könyvkuckóm” – rajzpályázatra sok alkotás érkezett, melyet szakmai zsűri bírált el. Az első díjat Horváth Rella kapta, második lett Kárpáti Lara, a harmadik Vörös Loretta. Különdíjat kapott Varga Botond. 

Idén is volt könyvsátor, amelynek révén keresztmetszetet kaphatott az érdeklődő a könyvtár szerteágazó könyvkínálatából, ráadásul bele lehetett lapozni a könyvtári könyvekbe, lehetőség nyílt az ingyenes könyvtári beiratkozásra. A délután a kamarateremben folytatódott. „Nem vagyok az, aki voltam" című verskoncerttel. Szabó Mátyás jött el újra, a klasszikus költők megzenésített versei mellett saját szerzeményeit is hallhatta a közönség.

Fotó: Zsiga Ferenc

Másnap indult a „Keresd a Könyvet!” játék. Ehhez az elkövetkező napokban figyelni kellett minden reggel a könyvtár Facebook-oldalát. Majd az ott megjelenő napi feladvány megfejtése után, „meg kellett keresni a megfejtést”, ami mindig egy belvárosi helyszín volt, ahol egy könyvtári könyvet talált a játékos. Ezt kellett aztán lefényképezni és elküldeni üzenetben a könyvtár közösségi oldalára. 

Délután a gyermekkönytárban a Baba-mama Klub következő vendégének Boros Mariann logopédus, gyógypedagógusnak A képernyőhasználat hatása a beszédfejlődésre című előadását hallhatták az érdeklődők. Mint kiderült, a hivatalos álláspont szerint 2-3 éves kor alatt semmiféle képernyőhasználat nem javasolt. Csütörtökön egy frissen megjelent könyv került reflektorfénybe. Dobray Sarolta író, újságíró, a Nők Lapja munkatársa Beűzetés a Paradicsomba című kötetét mutatták be az előadóteremben. Az utolsó napon, szombaton két program is várta az érdeklődőket. Délelőtt a mesedélelőtt keretében Ribizli bohóc jelent meg, előadásában a tréfás állatverseké volt a főszerep. Este színházi előadás zárta az eseménysorozatot. A Vörös István kortárs író tollából készült Don Quijote-szindróma című monodrámát láthatta a közönség. A darab a Déryné program keretében készült, melynek célja, hogy mindenki hozzáférjen a minőségi előadásokhoz. 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában