Helyi értékek

2023.06.21. 20:13

Mozgóképeken is láthatóvá vált a Kiskunmajsai Értéktár – galériával

A helyi értéktárban már közel száz olyan elem gyűlt össze, melyekre büszkék lehetnek a kiskunmajsaiak. Hamarosan tovább bővülhet a lista, hiszen a Kiskunság népzenei hagyatéka című kiadványt a helyi értékek közé ajánlottak. Vadkerti-Tóth Rita, a Konecsni György Művelődési Központ, Tájház és Városi Könyvtár vezetője beszélt mindezekről kedden azon a filmbemutatón, ahol először láthatta a közönség egyszerre azt a három kisfilmet, melyek a helyi értékekről készültek.

Tapodi Kálmán

Először láthatta a közönség egyszerre azt a három kisfilmet, melyek a helyi értékekről készültek.

Fotó: Tapodi Kálmán

– A legfontosabb a közösség, amely összeköt bennünket, megőrzi a település értékeit, megéli hagyományait és átadja azokat az utókornak – hangsúlyozta az igazgató, aki köszönetet mondott a kisfilmek készítőinek, közreműködőinek, akik közül sokan tagjai a Majsai Alkotók és Kézművesek Egyesületének, amely sikerrel pályázott a kisfilmek elkészítésére.

Az első kisfilm még karácsonyi ünnepkör idején készült – a 7 éves Fülöp Benjámin és nagyapja Fülöp Sándor főszereplésével –, melyben a majsai kézművesek által készített tárgyak is feltűnnek. A másik két kisfilmből is kiderül, hogy Majsát értékeit óvó, a hagyományokat ismerő és megélő közösség alkotja. A filmekben egy idősödő és egy fiatal pár – Magyar Mihály és Halász Lászlóné, illetve Csuka Kristóf és Jójárt Panna – közreműködésével lehet három-három percbe sűrítve megismerni a város nevezetességeit, természeti szépségeit, közöttük például a kiváló majsai mézet és a kitűnő borokat.

A kisfilmeket a Kiskunmajsa Város és Térsége Média Kft. munkatársai: Nokta Gábor, Sipos Róbert, Szekeres Béla, Szekeres Luca, Kiss Dalma és Monostori Márk készítették, sok helybéli közreműködésével és támogatásával.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában