Környezeti nevelés

2023.06.02. 13:20

Megkezdődött a Természet Háza és Hunyadivárosi Közösségi Ház együttműködése

A kecskeméti Természet Házának környezeti nevelési programjai egész évben elérhetők az óvodásoknak, az általános és középiskolásoknak egyaránt. A természetismereti foglalkozások során a szervezők lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyerekek a tanórák keretéből kilépve, élményalapú tudáshoz jussanak. 

Lizik-Varga Katalin

Fotó: Szerenka Gábor

A legkisebbeknek szóló foglalkozások során bábok által megelevenített szereplők mesélnek a gyerekeknek életükről, a természetben lejátszódó folyamatokról. A programot általában a témához kapcsolódó közös játékokkal zárják. 

Az általános iskolásoknak képekkel illusztrált előadás során mutatják be az adott témát, miközben a természetből származó szemléltető tárgyakat is használnak. Az előadás végén pedig közös játékkal, esetenként valamilyen alkotó tevékenységgel dolgozzák fel a látottakat-hallottakat. 

A napokban megtartották a Hunyadivárosi Közösségi Házzal való együttműködés első közös programját, melyen a kiskőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola kis nyomozói egy előadás után állatnyomokat kerestek a Hankovszky-ligetben. Ezután a közösségi házban a témához kapcsolódó kézműves-foglalkozáson vehettek részt a gyerekek. 

Fotó: Szerenka Gábor 

– Amikor kirándulunk a természetben, nehéz megfigyelni az állatokat, de a jeleket, amiket hagynak maguk után, megtanulhatjuk olvasni – mondta Szabó Ágnes, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelője, a program egyik szervezője. Hozzátette, hogy a gyerekek többek között megismerkedhettek a körülöttünk élő állatok lakóhelyeivel, a táplálkozási szokásaikkal, és megtapasztalták, hogy egy-egy megrágott toboz vagy mogyoró, esetleg egy rókavár tanulmányozása után más szemmel látják majd a természetet. Tudni fogják, hogy milyen állatok élnek az adott helyszínen. 

A környezeti nevelő azt is elmondta, hogy a Természet Háza a Kecskeméti Rajzfilmstúdióval már régóta együttműködik, most pedig a Hunyadivárosi Közösségi Ház programjai is színesítik majd a választható programok palettáját. 

Az ide látogató gyerekek kiváló és érdekes programokkal találkozhatnak, és szinte egy egész napot el tudnak tölteni Kecskeméten.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában