Filmbemutató

2023.06.01. 10:59

Kiskunfélegyházán is bemutatták a Rokonom, Petőfi című filmet – galériával

„Nagyszerű a törzs, de én csak egy levél vagyok. Ennél jobb nem is történhetett volna velem, mint hogy Petőfi rokona lehetek.” Ilyen és ehhez hasonló véleményeket fogalmaznak meg Petőfi Sándor rokonai abban a dokumentumfilmben, amelyet Borzák Tibor, Hajduk Márta és Novák Lajos készített. A Petőfi 200 Emlékév tiszteletére készült alkotást szerdán mutatták be Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Vajda Piroska

Borzák Tiborral Supka Éva, a vármegyei önkormányzat sajtóreferense beszélgetett a filmvetítés után

Fotó: Vajda Piroska

Borzák Tibor író, újságíró több mint harminc éve kutatja Petőfi Sándor rokonait. Az őket bemutató filmet három év alatt készítették el. A film alapjául a 2019-ben Kiskunfélegyházán megrendezett Petőfi rokontalálkozó és Borzák Tibor Rokonom, Petőfi című kötete szolgált. Bár Petőfi Sándornak nincs egyenesági leszármazottja, de oldalágon sok rokona él. Közülük hat családot mutat be az egyórás dokumentumfilm. Megismerhetik a nézők Hrúz Mária és Petrovics István mai oldalági rokonait. Így például Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót; Bognár Zalán történészt és családtagjait; Petőváry Attila gerelyhajítót és Petőváry Zsolt vízilabdázót; a szabadszállási Lukácsi Ilonát; a debreceni Petheő Juditot; ifj. Hankiss János írót, Hankiss Ilona operaénekesnőt. A dokumentumfilmben a költő is visszatér Bánföldi Szilárd színész megszemélyesítésében.  

A filmbemutatót közös beszélgetés zárta. Ebből kiderült, hogy a filmnek lesz folytatása, hiszen folyamatosan jelentkeznek az újabb és újabb Petőfi leszármazottak. Könyvének és a filmnek köszönhetően ismerte meg Borzák Tibor a Győrben élő Baranyó Katalint is, aki aprólékos munkával elkészítette a Petőfi leszármazottak összesített családfáját. Ezt a egyedülálló alkotást a filmbemutatón a közönség meg is nézhette. Az alkotó arról is beszámolt, hogy nem csak újabb rokonok jelentkeznek, de újabb Petőfivel kapcsolatos tárgyi emlékek és történetek is napvilágot látnak a film kapcsán. 

Borzák Tibor arról a személyes élményéről is beszámolt, hogy a filmnek köszönhetően ő is több, eddig ismeretlen rokonát ismerhette meg. Közülük egyikük a Borzák család családfáját is elkészítette egészen az 1600-as évekig visszamenőleg. 

Az is elhangzott a dokumentumfilm ingyenesen elérhető, a Youtube-csatornán bárki megnézheti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában