Aratás

2023.06.15. 12:56

Katymáron megkezdték az őszi árpa betakarítását – galériával

Megyénk déli részén – kettő héttel Péter-Pál napja előtt – hozzáfogtak a legkorábban érő kalászos gabona aratásához.

Juhász Jenő

Nagy teljesítményű kombájnnal is dolgoznak a földeken.

Fotó: Juhász Jenő

Lipták János mezőgazdasági vállalkozó az utóbbi években kizárólag hibridárpát termeszt korai vetéssel, s ennek köszönhető, hogy az országban szinte az elsők között kezdheti meg a kalászos termények összegyűjtését. 

Érdeklődésünkre elmondta, hogy az idei esztendőben 280 hektár árpa, 480 hektár búza és 470 hektár repce vár betakarításra.  A hét közepén vonultak ki a kombájnok a Katymár határában lévő homokosabb, kisebb aranykorona értékű területeire, s megkezdték az aratást.  Az árpa hozama jónak mondható, hiszen 6,5 és 7 tonna között mozog hektáronként. A betakarított termény paraméterei: a szemnedveség 12,5 százalék alatt van, a hektólitersúly pedig 63-65 között mozog. 

Lipták János mezőgazdasági vállalkozó elégedett a hozammal. 
Fotó: Juhász Jenő

A gazdálkodó hozzátette, hogy aratás korábbi kezdése: a hibridárpa használatának és annak korai (szeptember 20-25) vetésének köszönhető. 
Jelenleg kettő kombájnnal dolgoznak a földeken, de a későbbiek folyamán még kettővel bővül a géppark.  Tavaly vásároltak egy Fergurzon Ideál 9T típusú betakarítógépet is, melynek 11 méter széles vágóasztalával óránként akár 5 hektár kalászost is be tudnak takarítani. 
A csapadékosabb és mérsékelten meleg időjárásnak köszönhetően a kalászosok hozamai jónak ígérkeznek, ennek ellenére,  az alacsony felvásárlási árak miatt előfordulhat, hogy esetenként veszteséges gazdálkodás alakul ki.- véli a katymári mezőgazdasági vállalkozó.      

                                                            


 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában