Kecskemét

2023.06.25. 09:30

Igazi különlegességekkel is készültek Kecskeméten a Múzeumok Éjszakájára – galériával

Több helyszínen is várták a kecskemétieket a Múzeumok Éjszakáján, a gyerekek és a felnőttek is találhattak kedvükre valót.

Horváth Péter

Fényfestés a kecskeméti Városházán

Fotó: Bús Csaba

A Ciróka Bábszínház Bábmulatos Extraordináriumot rendezett a Múzeumok Éjszakáján. Az olasz Bruno Leone Pulcinella című bábelőadása a legkisebbeknek is szólt, csakúgy, mint Sarkadi Bence Világjáró marionettjei.  A Nagyteremben a dán Sofie Krog Diva és a Magamura Alkotóműhely Johannes Doktor Faust című előadásai a felnőttekhez is szóltak. A Ciróka Múzéj programját a Sex in the Black Hole koncertje zárta az udvaron.

A Bozsó Gyűjtemény szokásosan gazdag programkínálattal várta a Múzeumok Éjszakája résztvevőit. Időszaki kiállításokat tekinthettek meg a betérők: a Műterem metamorfózis – Bozsó 100 Emlékév című kiállítás műterem a képzelet és valóság határán, melynek ajtaját a Múzeumok Éjszakáján nyitották ki. Bozsó János festőművész egykor létező műtermeinek emlékanyagából megalkottak egy sohasem volt valóságot. A Nagybányaiak – A magángyűjtő és a múzeum találkozása, Válogatás Kemény Gyula magángyűjteményéből című tárlatot is végigjárhatták a betérők. 

Az udvari Kultúrpiacon a Kóborló Könyvesbolt kirakodó kínálatából válogathattak a vendégek. A múzeumpedagógiai élményprogram keretében gyermekfoglalkozást tartott Hájas Réka művésztanár Motívumok körül forog a világ címmel, ahol  a régi minták új formába költöztek.

Késő este Aktok a falon címmel tartottak tárlatvezetést a Nagybányaiak időszaki kiállításon. A Nagybányán alkotó művészek felfedezték a szabad természet ihlető hatását és a meztelen test ábrázolása is friss szemlélettel, új kontextusban jelent meg műveken. A Bozsóban szokás szerint a múzsákhoz vezető kocsmakert várta a betérőket. 

Nőtörténeti mozaikok címmel várta időszaki kiállítás a levéltárban a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. A levéltárban a nőké volt a főszerep: régmúlt korok asszonyait, leányait, hölgyeit idézték meg 17–20. századi dokumentumok segítségével. Kecskemét földesúrasszonyainak levelei, a legkorábbi női végrendeletetek, egy boszorkányper jegyzőkönyve, móringlevél, az első kecskeméti nevelőnő kérvénye, Kossuth Zsuzsanna felhívása, bábaoklevél, cselédkönyv, öltözködési szabályrendeletek és számtalan érdekesség várta a látogatókat. A kisebbek hagyományos, történelmi témájú játékaikat élvezhették és minden egész órában pedig raktárbejárást tartottak a szervezők

A Hírös Agórában több kiállítás is várta a látogatókat és természetesen nem maradhatott el a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrás a Kecskemét Táncegyüttessel a Deák Ferenc téren.

Tűzugrás és fényfestés

A kecskeméti Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat rengeteg programjából kettő mindenképpen megvárta a sötétséget. A Szent-Iván éji tűzugrás és a városházi fényfestés. Szombaton késő este a Hírös Agóra előtt a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrás sokakat vonzott a térre. A Kecskemét Táncegyüttes hangulatos estet teremtett, akinek kedve volt átugorhatta a tüzet. Néhány száz méterre, a városháza előtt is érdeklődők százai várakoztak, hogy megcsodálják a városháza homlokzati fényfestését. Előtte már volt főpróba még a sötétedést megelőzően, de az igazi páratlan látvány utána következett. A fényfestés különleges hangulatot teremtett a most megújult városházánál. (Sebestyén Hajnalka)



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában