Rendezvény

2023.06.15. 13:11

Hispán fesztivállal ünnepeltek Felsőszentivánon – galériával, videóval

A Bajai Szakképzési Centrum második alkalommal rendezte meg a Hispán fesztivált június 14-én a felsőszentiváni szélmalom közösségi terén. A rendezvény kiemelt vendége Excma Rosario Aselo Molinero Molinero mexikói nagykövet volt, aki örömmel vett részt a fesztiválon.

Márton Anna

Bikarodeó verseny, csilievő verseny és egy spanyol produkció színesítette a rendezvényt.

Fotó: Márton Anna

Az eseményen részt vett a mexikói nagykövetség kulturális ügyekért felelős attaséja, Javier Alfredo Vázquez Paniagua Govea,  Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke és Vörös Szilárd polgármester. A fesztivál szervezője, megálmodója Romfa-Müller Gabriella oktató, aki meghonosította a spanyol életérzés szeretetét az intézményben. 

Mexikói ételekkel készült a mexikói nagykövetasszony, de érkezett egy néptáncosnő is a küldöttséggel, aki mexikói folklór táncot mutatott be. Olyan sikere volt, hogy a lányokat is oktatta néhány lépésre, külön mexikói népviselethez tartozó szoknyákat is hoztak a diáklányoknak. Bikarodeó verseny, csilievő verseny és egy spanyol produkció színesítette a rendezvényt.

Don Quijote és hű fegyverhordozója, Sancho Panza figurája elevenedett meg a megnyitó perceiben, amikor a jó szándékú idealista, a szélmalommal is megküzdött. 
Fotó: Márton Anna

A mexikói nagykövetasszony beszédében két kapcsolatra hívta fel a figyelmet, amitől otthon érzi magát: az egyik, hogy Baja közelében van és Mexikóban is van egy Baja-California nevű megye, a másik, a kukorica, ami természetesen Mexikóhoz kapcsolódik. Az is közös a mexikóiakban es a magyarokban, hogy egyszerre több közös dolgot csinálnak, a fesztiválon is több dologgal készültek és az emberek kedvessége is nagyon hasonló a mexikóiakhoz és nagyon szeretné ha a jövőben szorosabb kapcsolatot tudnának ápolni Mexikó és a Bács-Kiskun Vármegye között, szeretné ezt jobban kiépíteni és nagyobb hangsúlyt fektetni rá.

Végül kifejezte háláját, hogy felkarolták a fesztivált a szervezők, a tanárok, hozzátette, hogy ő hozott finom mexikói ételeket, különböző szószokat, amik valóban eredeti mexikóiak. Saját kezével készített szószokat is hozott. Hallott a csilievő versenyről is, amire rendkívül kíváncsi volt. Mindenkinek azt kívánta, hogy érezze nagyon jól magát ezen a gyönyörű napon.

Spanyolt is tanulhatnak a diákok

Az egész napos rendezvényt az intézményben a spanyol nyelvet tanuló diákoknak és a jutalmazott gyerekeknek szervezték. A Bajai Szakképzési Centrumban spanyolt is tanulhatnak a diákok, jelenleg már 40-80 diák tanul folyamatosan spanyolt, második idegennyelvként. Tavaly külön tanévzáró ünnepélyt rendeztek a diákok részére. 

– A tavalyi ünnepségünket akkor megtisztelte a mexikói nagykövetasszony, illetve a spanyol nagykövetségről is eljött a kulturális attasé. A felsőszentiváni polgármestertől tavaly is kaptunk támogatást. Ebből adódóan úgy gondoltuk, hogy az idei év legszebb alkalmi helye lehetne itt Felsőszentivánon a szélmalom és környezete és így a polgármester úr invitálására befogadta ezt a tanévzáró ünnepségünket – mondta hírportálunknak Valterné Pataki Gabriella főigazgató.

A Bajai Szakképzési Centrum három iskolájából idén a spanyolországi Andalúzia tartomány Cordoba városában voltak Erasmus programon a diákok, ez is hozzátett a lelkesedésükhöz, hogy megismerték, megszerették a spanyol életvitelt.
A fiatalok az irigylésre méltó nyugalmat, derűs életszemlélet, a családi összetartás, a zenei sokszínűséget emelték ki, a spanyolorzsági tapasztalatokból.
A Bajai Szakképzési Centrum mind az öt intézményében online formában zajlik a spanyol oktatás.
– Egyre jobban növekszünk, már van kezdő és haladó szint-mondta lapunknak a szervező Romfa Müller Gabriella spanyol-angol oktató, Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola tanára, aki Mexikóban nőtt fel, édesapja Mexikóban volt diplomata.

 

A nagykövet támogatta az ötletet

Vörös Szilárd polgármester hírportálunknak elmondta, hogy örömmel adott helyet a település a kiváló rendezvénynek. A mexikói nagykövetasszony kifejezetten támogatta az ötletet, hogy Baja után Felsőszentivánra vigyék a fesztivált, ugyanis szerette volna megismerni a magyar vidéket. A szélmalom kapcsolódott Don Quijote legendájához, ezért esett a választás Felsőszentivánra.

Lacza Darinka Lilla tanuló a rendezvényen fellépett és elénekelt egy spanyol dalt, három hetet töltött Cordobában az Erasmus program révén. Később még pár napra visszahívták énekelni egy nemzetközi bemutatóra, mint egyetlen magyar fellépőt. Elmondása szerint nagyon vidám emberekkel találkozott. Nem látott egyetlen rosszkedvű embert sem, bármilyen rossz volt az idő. Tele voltak élettel.

– Nekik mindig van valami ötletük, hogy mit kellene csinálni. Összegyűlnek az utcán, zenélnek, beszélgetnek. Nagyon sok közös rendezvényük van, nagyon bulisak. Általában felvonulásokat szerveznek. Nekem a spanyol út azt tanította, hogy egyszer élünk. Nem lehetünk rosszkedvűek, akármilyen rossz dolog jön és hogy mindig életerősnek kell lennünk. Van egy nagyon jó szokásuk, ami arról szól , hogy ne parázzunk túl semmit, tizenöt perc késés ott pont illendő-osztotta meg spanyolországi tapasztalatait Lacza Darinka Lilla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában