Baon podcast

2023.06.18. 19:41

Ezeket a kerülőutakat javasoljuk Kecskeméten, az Izsáki út lezárásához kapcsolódóan – galériával, podcast

Hétfőtől sok-sok türelemre lesz szüksége a Kecskeméten, az Izsáki út környékén közlekedőknek. A négysávosítási munkálatok újabb üteméhez érkezett a kivitelező, és számos lezárásra kell számítani. Érdemes előbb útra kelni, és előzetesen megtervezni a kerülő útvonalakat.

Sebestyén Hajnalka

Több lezárásra kell számítani a közlekedőknek az Izsáki út környékén

Fotó: Bús Csaba

A gördülékenyebb közlekedéshez szeretnénk e cikkünkkel segítséget adni. A részletekről Kiss Boglárka, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezető kommunikációs munkatársa adott tájékoztatást a Gong Rádió Mai téma című műsorában.

Lezárások

A Dózsa György út és Izsáki út négysávosítása kapcsán a négy legfontosabb tudnivaló a következő. A Mária körút - Árpád körút kereszteződéséből, a Nagykörút irányából nem lehet a Dózsa György útra kanyarodni, mivel a kivitelező lezárja a Katona József Gimnázium és az Ipoly utca közötti szakaszát. Szintén lezárják a forgalom elől a Vízmű utca–Könyves Kálmán körúti csomópontot. Továbbá az Olimpia utcáról és a Sport utcáról nem lehet felhajtani majd az Izsáki útra.

Kerülő útvonalak

Az Izsáki út nagy forgalmat bonyolít le, így sokakat érintenek a lezárások. Aki a városból szeretne kijutni, és eddig ezt az Izsáki úton keresztül tette ezt, számukra az alábbi kerülőutakat ajánlják.

A város nyugati részére Széchenyi körút, Károly Róbert körút irányából, az északi részére a Széchenyi körút, Bethlen körút, a keleti részére a Küküllő utca, Korhánközi út, Gábor Dénes út irányából lehet eljutni.

Üzletek megközelítése

Az Izsáki úton számos üzlet és létesítmény található. Valamennyihez biztosítják az odajutást.

Az Izsáki út bal oldalán lévő üzletek az Ipoly utca felől érhetők el, ahonnan két irányú forgalom lesz biztosított a vasúti sínek utáni parkoló becsatlakozásáig. A jobb oldalon lévő létesítmények – az Izsáki útról az Olimpia utca irányába tartó – átkötő úton közelíthetők meg, de csak egy irányból, az Izsáki út felől. Ezen üzletek a Csabay Géza körút felől is elérhetők.

Egyetem és szálloda

A Neumann János Egyetem, a Sheraton szálloda, a Katedra iskola, a vármegyei kormányhivatal a Dr. Szobonya Zoltán út felől közelíthetők meg, ahonnan kétirányú forgalmat biztosítanak a szállodáig, de csak célforgalommal lehet igénybe venni. A Sheratontól az Olimpia utcáig tartó szakasz pedig kizárólag csak teherforgalomra, teherszállításra használható.

Gyalogosok, buszok

A gyalogos forgalmat nem érinti az útépítés. Az autóbusz közlekedés is biztosított lesz, a megállók ugyanazok maradtak, nem lesz ideiglenes buszmegálló kialakítva. Ugyanakkor módosított útvonalon, rendkívüli menetrenddel járnak majd a buszok, melyről a KEKO honlapján bárki tájékozódhat.

Teljes lezárás a Vízmű utcánál

A Vízmű utcai csomópont teljes egészében le lesz zárva, az Auchan irányából érkezve az Izsáki út azon része zsákutcává válik, csak a buszok hajthatnak át a kereszteződésen. Az autósok a már említett kerülő útvonalakon keresztül közelíthetik meg a városközpontot, illetve más városrészeket.

Jól halad az építés

A négysávosítás megfelelő ütemben halad. A mostani lezárás, a sok forgalmi rend változás gyorsíthatja majd a munkálatokat. Kiss Boglárka elmondta: mindig nagyon-nagy nehézséget okoz, amikor egy városban már egy meglévő forgalommal rendelkező részen kell fejlesztést megvalósítaniuk. A közművek kiváltása sokszor okoz gondot, mert a sosem tudják, pontosan mi van a föld alatt. A régi térképek nem mindig pontosak, nem egyeznek a valósággal. Ennél a beruházásnál is ez történt, és ezért van szükség a lezárásra, mert így a vállalkozó meg tudja gyorsítani a munkafolyamatokat. Egyszerre több helyen tud majd munkát végezni. A lezárások azért estek a nyári időszakra, mert ilyenkor a szünidő, a nyaralások miatt picit kisebb a forgalom.

Torlódások

A lezárások miatt várhatóan a kerülőutakon, és a város közeli pontjain is torlódások várhatók. Éppen ezért mindenkitől türelmet kérnek, a közlekedés felfokozott koncentrációt követel majd meg mindenkitől.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában