Baon podcast

2024.05.09. 19:50

Gluténérzékeny gyermekek Kecskeméten: megvannak az első eredmények – podcast

Pusztai János, a CöDiMed Kft. ügyvezető igazgatója volt a Rádió 1 Gong vendége, aki beszélt a kecskeméti óvodákban végzett szűrés eredményeiről, beszámolt tapasztalatairól. Kiderült, hogy Kecskeméten az országos átlagnál magasabb a gluténérzékeny gyermekek száma.

Lizik-Varga Katalin

A gluténérzékenység, más néven a cöliákia a leggyakoribb, élelmiszerek által kiváltott krónikus betegség Európában és hazánkban is. Száz gyermekből egyet érint. A betegség korai felismerése kulcsfontosságú lehet. 

cöliákia, gluténérzékeny, szűrés
Pusztai János, a CöDiMed Kft. ügyvezető igazgatója a gluténérzékeny gyerekek kiszűrésének fontosságáról is beszélt
Forrás: Rádió 1 Gong

Kecskemét Város Önkormányzatának a támogatásával az elmúlt hetekben több mint 1001 óvodás gyermeket vizsgáltak, hogy megtudják, van-e közöttük gluténérzékeny.  

12 gyermeknél derült ki a lisztérzékenység

A Csipkerózsika Program keretében a nagycsoportos gyerekek, pontosabban a 6 évesek körében folyt a vizsgálat. A szakember elmondta, hogy többek között azért fontos ebben az életkorban a gluténérzékenység felismerése, mert a kicsik iskolába mennek, ahol a közétkeztetésben csak akkor kaphatnak diétás étrendet, ha hivatalosan igazolják azt, hogy érzékenyek a gluténtartalmú élelmiszerekre.

Az átlagosnál több gluténérzékeny gyermeket találtak

Hazánkban a cöliákia előfordulási gyakorisága a vizsgált korosztályban 1:100 körüli. A szakember elmondta, hogy Kecskeméten az 1001 óvodás gyermek vizsgálatakor kiderült, hogy 12 érintett van, akik eddig panasz és tünetmentesen élték a mindennapjaikat. Emellett 3 gyermeknél már korábban diagnosztizálták a cöliákiát.

A fenti számokból látjuk, hogy eddig az országos átlagnál nagyobb a lisztérzékeny gyermekek aránya Kecskeméten.

Bár hivatalosan lezárult a lisztérzékenység-szűrés a helyi óvodákban, azonban hiányzás, betegség és egyéb okok miatt 125 gyermek nem tudott részt venni a vizsgálaton. Részükre pótszűrést fognak tartani, mely után hírportálunkon beszámolunk a végeredményről is.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában