KNPI

2024.05.09. 21:28

Őrjeg: együttműködnek a természeti értékek védelméért

Közös szolgálaton vettek részt rendőrök, erdészek, vadászok, halőrök és természetvédelmi őrök a közelmúltban az Őrjegben. Az összefogás célja, hogy kiemelt figyelmet kapjon az Őrjeg lápvidéke, a homoki területek erdei és értékes gyepterületei, különösen az illegális terepmotoros és offroad tevékenységek – számolt be honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

Mint írták: a közös szolgálaton a Kalocsai Rendőrkapitányságtól hat, a Kiskőrösi Rendőrkapitányságtól kettő fő, a Bács-Kiskun Vármegyei Horgász Egyesületek Szövetségétől három halőr, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságtól két természetvédelmi őr, a Gemenc Zrt-től és a Kefag Zrt-től egy-egy erdész,  három vadőr és a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság szakszemélyzete vettek részt. A különböző szakemberekből álló csapat Homokmégyről indult és az Őrjeg 8-10 településének külterületén végzett járőrözést, melynek során drón és hőkamerás eszközök is segítették a közös munkát.

természetvédelem, Őrjeg, KNPI
Többféle szakember vett részt az Őrjeg területein zajló járőrözésben
Fotó: Agócs Péter/knp.hu

Rendszeresek lesznek az ehhez hasonló szolgálatok az Őrjegben

Ezt megelőzően április 27-én a Kalocsai Rendőrkapitányság munkatársai számára egy rövid túrával egybekötött madárgyűrűzési bemutatót tartott Agócs Péter, természetvédelmi-őrkerületvezető a Vörös-mocsár Természetvédelmi Területen. A rendőrség dolgozói megismerkedhettek védendő természeti értékekkel, a terület élővilágával és az itt költő madárfajokkal – olvasható a knp.hu oldalon.

Hozzátették: a több pilléren nyugvó gyakorlati együttműködési terv része, hogy a későbbiekben egyes térségi környezeti nevelési programokba a rendőrség is bekapcsolódik partnerként. Például amikor egy kerékpáros gyermekcsoport érkezik, közlekedési biztonságtechnikai előadás is hasznos része lehet a programjuknak. Az ilyen és ehhez hasonló közös szolgálatok a jövőben rendszeresek lesznek a hatékony együttműködés érdekében, melynek előzményeként 2023-ban már született egy négyoldalú megállapodás a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság, valamint a KEFAG Zrt. között. A négy szervezet képviselői akkor úgy határoztak, hogy a lehetőségek kölcsönös kihasználásával, a felkészültségi szintjük emelésével, az ismereteik kicserélésével teszik hatékonyabbá a jogszabályokon alapuló feladataik végrehajtását.

természetvédelem, Őrjeg, KNPI
A  kirándulásra érkezők egy csoportja
Fotó: Agócs Péter/knp.hu

Hol találom Őrjeget?

A Duna ártere és a Duna-Tisza közti homokhátság határán húzódó lápvidék déli részét nevezték hagyományosan Őrjegnek. A Duna hajdani vízi világának utolsó hírmondója a Vörös-mocsár ma mér természetvédelmi oltalom alatt áll, természeti értekei tanösvényen ismerhetők meg – írták az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark honlapján. A térség egyetlen városa a pincefalujáról és az ott érlelt borairól híres Hajós. A natúrparki kezdeményezéshez Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy és Öregcsertő csatlakozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában