Ünnepség

2023.06.29. 13:50

Dr. Fél Edit kiskőrösi tudósra emlékeztek a könyvtárban

A kiskőrösi származású dr. Fél Edit néprajztudósra emlékeztek szerdán a kiskőrösi könyvtárban.

Barta Zsolt

Dr. Fél Edit munkásságát méltatta Szabados Anna a kiskőrösi könyvtár igazgatója (jobbról)

Fotó: Szabados Anna

Dr. Fél Edit halálának 35. évfordulóján a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum munkatársai a megemlékezés virágait helyezték el a könyvtár falán elhelyezett emléktáblánál, valamint a kiskőrösi születésű néprajztudós sírjánál.

Fél Edit Kiskőrösön született 1910. szeptember 16-án és Budapesten, 1988. június 28-án halt meg. Néprajztudós, a történettudomány (néprajz) kandidátusa volt. Dr. Fél Edit végrendelkezésében a Petőfi Sándor Városi Könyvtárra hagyta a magánkönyvtárának egy részét, melyből ezen alkalomból a könyvtár munkatársai egy válogatást állítottak össze, mely ahogy a teljes hagyaték is, az intézményben megtekinthető.

A megemlékezésen a helyi érdeklődőkkel közösen részt vett Átány község delegációja Jámbor Dénes polgármester vezetésével, valamint Szedmák Tamás, Kiskőrös alpolgármestere is.

A tudós a Szegedi Tudományegyetemen szerzett bölcsészdoktori oklevelet 1946-ban. „A néphagyomány társadalomtani szemlélete” című tárgykör magántanára lett a Budapesti Tudományegyetemen. A nyugdíjazásáig a budapesti Néprajzi Múzeum tudományos munkatársa, igazgatóhelyettese, osztályvezetője, majd tudományos főmunkatársa volt. Fő kutatási területe a magyar paraszti társadalom (családszervezet, rokonsági intézmények, a munkában való együttműködés, a falusi társadalom rétegződése). Ezen kívül foglalkozott népi hímzéssel, népviselettel, a népművészet problémáival, a múzeumi tárgygyűjtés elvi kérdéseivel is. 

 


 

Dr. Fél Edit munkásságát méltatta Szabados Anna (jobbról), a kiskőrösi könyvtár igazgatója

A felvételt Szabados Anna bocsátotta a rendelkezésünkre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában