Baon podcast

2023.06.03. 13:24

Baja marad a speciális búvárképzés otthona − podcast

Az országban egyedülálló búvárképzés zajlik Baján a Havaria Egyesület vezetésével, a katasztrófavédelem összetett projektje keretében. Szathmári Zsolt, ERDI búvároktató koordinálja a tanfolyamot, a következő podcastben ő mesél a speciális képzésről.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

− Azért is rendkívüli ez a nemzetközi katasztrófavédelmi gyorsreagálású búvárképzés, mert eddig még nem volt ilyen Magyarországon. Eddig voltak a sportbúvárok, a víz alatti természetjárók és a hivatásos búvárok, akik hegesztettek, vágtak, robbantottak a víz alatt, de valójában maga a katasztrófahelyzetben gyorsreagálású búvárok nem voltak. A budapesti tűzoltóságnál egy-két fő rendelkezett speciális képzéssel, de nekik is csak belső képzésük volt. Amikor elkezdtek hívni bennünket speciális helyzetekben, hogy mentsünk, akkor vettem észre, hogy tulajdonképpen senkinek sincs gyorsreagálású képesítése és képzettsége sem − fogalmazott Szathmári Zsolt.

Ezt követően külföldön megkeresték az ERDI búvárképző-központot, ahol nem a sportbúvárkodást, hanem a gyorsreagálású búvárképzést, a szakmát sajátították el. Az ERDI (Búvár Kutató-mentő Szolgálatok Nemzetközi Szervezete) a rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa-elhárítás és más hivatásos és önkéntes búvárszolgálatok búvárainak, mentésirányítóknak, valamint szakértőknek és szóvivőknek a képzésével foglalkozik.

− A katasztrófavédelem egy európai uniós pályázaton keresztül most hozzájuttathatott 25 búvárt, akinek már volt sportbúvári végzettsége és legalább 100 órát merült korábban, hogy jöjjenek el hozzánk és tanulják meg azt, amit mi már évek óta végzünk − tájékoztatott Szathmári Zsolt.

Az ország különböző területéről Szolnokról, Nyíregyháza mellől érkeztek olyan búvárcsaptok, akik meg akarták tanulni ezt a szakmát. A gyorsreagálású mentőbuvár bizonyítékokat hoz fel a felszínre, vagy vízbe fulladásnál eltűnt személyeket, járműveket hoz fel, valamint árvízvédekezési feladatokat lát el, ezt a katasztrófavédelem rendkívüli módon igényli itt, Magyarországon.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában