Tanulásmentor diákok

2023.06.26. 20:43

Az alsósok tanulását segítették a felső tagozatosok a lajosmizsei iskolában – galériával

Tanulásmentor diákok címmel szervezett tanulást segítő módszerek megismertetésére fókuszáló programot a Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola. A program célja a módszerek megismertetése volt negyedik évfolyamos tanulókkal, felsős diáktársaik irányításával, segítve az alsó és felső tagozat közötti átmenetet.

Horváth Péter

A program célja a módszerek megismertetése volt negyedik évfolyamos tanulókkal

Fotó: Horváth Péter

A 2,5 millió forinttal támogatott pályázat a Nemzeti Tehetség Program keretében valósult meg. A projekt záróeseményét hétfő délután rendezték meg az iskolában, ahol a pályázat megvalósításáért felelős pedagógus, Kővágóné Kálmán Klára beszélt a program részleteiről. A zárónapon a projektbe nem bevont osztályok tanulói is kipróbálhatták a játékokat és gyakorlatokat, valamint kiállítás is nyílt az elkészült művekből.

Kővágóné Kálmán Klára elmondta, hogy mindemellett az egymás iránti tolerancia növelése, a gyerekek részéről társaik támogatása, a tanulási stílus meghatározása, ennek megfelelő tanulási technikák elsajátítása is megvalósult.

Az egész tanéven átívelő foglalkozások során hetedikes tanulók játékos, interaktív formában ismerkednek meg a tanulási technikákkal négyszer ötfős csoportokban, összesen 20 gyermek, négy blokkban. Az első blokk nyitásaként együttműködést segítő tréningen vettek részt. Decemberben a 4. b és 4. d osztályos diáktársaiknak délutáni foglalkozás keretében Headbenz és Swish társasjátékok használatát tanították meg, online keresztrejtvényt adtak fel nekik. A játékok során végig támogatták alsó tagozatos diáktársaikat. A vezető pedagógus elmondta, hogy cél volt az együttműködés, a kérdésfeltevés, szóbeli kommunikáció, logikai képességek, térlátás fejlesztése. 

A pályázat második blokkjában a már összeszokott hetedik évfolyamos csoportok egyebek mellett megalkották kreatív, önálló algoritmizálást segítő tantermi szőnyegüket, különálló darabokból, és egy szabadulószoba tervét a tanterem méretéhez igazítva. Ezt követően újra játékdélutánra invitálták a 4. b és 4.d osztályos tanulókat: játékos utazást tettek a magyar nyelvtan, magyar irodalom és a természettudomány világába egy irányítható játékméhecskével a Bee-bot pályán, valamint a tantermi szabadulószoba-játék során vicces, kreatív feladatok megoldása történt a helyesírás, olvasás, mértékváltás, természettudomány, építkezés világában.

A pályázat harmadik blokkjában a hetedik évfolyamosok megtervezték saját logójukat, és gondolattérképet készítettek rajzos, majd digitális formában digitális rajztábla segítségével. Az újabb játékdélutánon a 4. b és 4. d osztályos tanulók megismerték a gondolattérkép készítésének előnyeit, módszereit, valamint környezetismereti tanulmányaikat foglalták össze a digitális rajztábla, illetve rajzolóprogram (SketchBook) segítségével. 

A pályázat negyedik blokkjában a 7. évfolyamosok új eszközöket készítettek: egyebek mellett mozgáskoordinációt fejlesztő vonalvezetéses lépőszőnyegeket, auditív tanulástechnika elsajátítását segítő prezentációt. A negyedik játékdélutánon a 4. b és 4. d osztályos tanulók kipróbálták  az elkészült eszközöket.

A bevont 20 hetedik évfolyamos tanulónak lehetősége nyílt két alkalommal Budapestre utazni, először az Illúziók Múzeumát, majd a Csodák Palotáját tekinthették meg.

Kővágóné Kálmán Klára hangsúlyozta, hogy a programba bevont tanulók, pedagógusok visszajelzései pozitívak. A beszerzett játékok, elsajátított módszerek, a létrehozott tanulást segítő feladatok, játékok hosszabb távon beépülnek az intézmény szakmai tevékenységébe.

A megvalósításban részt vevő, a  hetedikes csoportokat vezető pedagógusok: Marton Mariann, Szappanos Csilla, Kontra Attila, a 4. évfolyamos foglalkozásokat segítő pedagógusok: Hagerné Terenyi Rita, Nagyné Orlov Mariann osztályfőnökök voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában