KEFAG Zrt.

2023.05.17. 19:55

Vadkörtefát ültettek az erdészek Kecskeméten – galériával

Vackor, azaz vadkörtefát ültettek a kiskunsági erdészek Kecskeméten, a Nyíri erdőben. A Petőfi-emlékfa tisztelgés a nagy magyar költő előtt.

Sebestyén Hajnalka

A munkálatokban az éppen ott táborozó budapesti iskolások is segítkeztek.

Forrás: Beküldött fotó

Makra Zsuzsanna, a KEFAG Zrt. munkatársa osztotta meg a részleteket. A Petőfi 200 Emlékév keretében az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportjának lelkes csapata a napokban tartott megemlékezést Kecskemét-Hetényegyházán, a Nyíri-erdőben. A hely apropóját az adta, hogy az erdészházban található a Szulyovszky László erdész által létrehozott 1848-49-es gyűjtemény, melyben Petőfi emlékszoba is helyet kapott.

Az erdészek egy történelmi érdekességeket is feltáró előadást hallhattak Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa tolmácsolásában. Megtudhatták például: mi volt Petőfi kedvenc étele. A túrós tészta.

A kiskunsági erdészek a találkozó keretében Petőfi-emlékfát ültettek. A választásuk egy vadkörte, más néven vackor fára esett. A körtefa többszörös szimbolikus jelentéssel bír. A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap e városkából indult fehéregyházi útjára. Az öreg körtefa Petőfi egyetlen élő tanúja. Kányádi Sándor verset írt róla Haldoklik az öreg tanú címmel.

A körtefát az erdészház közelében, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében lévő Vackor Vár erdei iskola területén ültették el. A munkálatokban az éppen ott táborozó budapesti iskolások is segítkeztek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában