Magyar Honvédség

2023.05.10. 19:12

Úszó katonai pontonok épülnek a Dunán Fajsznál és Kalocsánál

Civil szemnek különösen érdekes és látványos katonai műveletek zajlanak Kalocsa vonzáskörzetében. Fajsznál és a vele átellenben lévő Fadd-Domborinál, valamint Kalocsa- Meszesnél úszó pontonok vízre eresztését, összeállítását gyakorolják a Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái.

Zsiga Ferenc

Május 11-én és 12-én 5:00 és 21:00 óra között folyamzár lesz érvényben

Fotó: Zsiga Ferenc

A Magyar Honvédség katonái május 11-én és 12-én (csütörtökön és pénteken) 5:00 és 21:00 óra között, átkelési gyakorlatot hajtanak végre a Duna Fajsz – Dombori és Meszes – Gerjen kompátkelő között.

– Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az adott időszakokban folyamzár lesz érvényben. Az említett területek 500 méteres körzetében megnövekedett katonai gépjárműforgalomra kell számítani – írta a honvedelem.hu portál. Mint a Honvédelmi Minisztérium közzétette: A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát. 

– A lakosság megértését és türelmét köszönjük! – fogalmaztak a közleményben.

A teljes hadifelszerelésben dolgozó katonák fáradhatatlanul készülnek a pénteki nagyszabású gyakorlatra. Ekkor ugyanis információnk szerint már nagyobb létszámú előérőt és katonai felszereléseket szállítanak majd a túlpartra. A katonák jelenléte és a Fajsz fölött horgonyzó, a hajóforgalmat csütörtökön még csak ellenőrző, de a következő két napban jelenlétével is tiltó kecses hadihajó látványa sokakat csábított a Duna-partra. Különösen azok a katonai hivatással kacérkodó, fiatal fiúk és lányok jelenléte keltette fel a figyelmünket, akik a pihenő idejüket töltő katonákkal szívesen szóba elegyedtek.

Mint a helyszínen megtudtuk és láttuk, egy-egy úszó ponton vízre eresztése után a pontont fizikai erővel húzzák a part közelébe, állítják irányba, majd az egyenként 20 tonna teherbírású pontonok közül négyet kapcsolnak egymáshoz. Az így már 80 tonna összsúly szállítására alkalmas úszóegységet két nagy teljesítményű katonai motorcsónak mozgatja majd. Ott tartózkodásunk ideje alatt a katonák a pontonokat láthatóan nagy rutinnal és begyakorlottan engedték a vízre, majd legó módjára összerakták, szétszedték, és újra összerakták a négy pontonból álló úszóegységet. Mindez fegyelmezetten, vezényszavak nélkül, szinte percek alatt történt.

A fák között megbújó katonai sátor erdő és a részben álcázott járműpark láttán egyértelmű, hogy a gyakorlatozó katonák a következő két napot bizonyosan a szabadban töltik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában