KVÜ

2023.05.22. 17:20

Több tízezer nyári növényt ültetnek el Kecskeméten − galériával

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) május 11-én kezdte meg az egynyári virágok kiültetését, amivel több tízezer tő színpompás növénnyel ékesítik a várost. Az ültetés az időjárástól függően három-négy hetet vesz igénybe. A növények a legmelegebb évszakban folyamatos gondozást igényelnek, ezért idén harmadával kevesebb egynyári növényt ültet a KVÜ, helyükre pedig kisebb törődést igénylő virágzó cserjék kerülnek − tudtuk meg Boros Gábortól, a KVÜ ügyvezetőjétől.

Horváth Péter

A növényeket vigyázva, kézzel ültetik. Ültetés után alaposan meglocsolják őket

Fotó: Horváth Péter

Boros Gábor hírportálunknak elmondta, hogy a palántázás előtt a talaj előkészítése történik; először az elvirágzott kétnyári növények és a gyomok távolítják el, majd rotációs kapával meglazítják a talajt, a tápanyag-pótlást pedig szarvasmarha trágyával végzik.

− A talaj elegyengetése után kijelöljük a virágok helyét sorhúzóval, majd ültetőlyukakat fúrunk a palántáknak. Munkatársaink a növényeket vigyázva, kézzel ültetik. Ültetés után alaposan meglocsoljuk a növényeket; szerencsére, ebben idén az égiek nagy segítségünkre vannak

 − mondta az ügyvezető.

− Egynyári növényeket ültetünk a Főtérre, a Deák térre, a Dobó körúti körforgalomba, a Piaristák terére, a Görög udvarba, a Hanga óra ágyásba, a Könyvtár elé, a Rákóczi utcára, a belváros-szerte található kő virágedényekbe, továbbá a hetényegyházi főtérre − mondta Boros Gábor, majd arról is beszélt, hogy pontosan hány növény kerül az ágyásokba.

− A közel 26 ezer tő egynyári virág fajták szerinti megoszlását tekintve 640 darab kakastaréj, 1550 darab hamvaska, háromezer tő nebáncsvirág, 10110 begónia, 260 darab batáta, 2100 tő zsálya, 1490 darab kúpvirág, 520 mályvarózsa, 5020 darab bársonyvirág, 220 díszgyertya és 1000 tő díszcsalán kerül az ágyásokba

 − mondta.

A városi zöldfelületek tervezésénél, fenntartásánál a környezet minél kisebb mértékű terhelésére, az ökológiai szemlélet érvényesítésére törekszik a KVÜ. A kiültetett egynyári növények mennyisége idén közel harmadával kevesebb, mint az előző években, helyükre virágzó cserjéket – jellemzően ágyásrózsa fajtákat – telepítettek.

− Az egynyári növények alkalmazása azért kedvelt a városi közterületeken, mert a májustól őszig folyamatosan virágzó növénytenger színpompája különleges látványt nyújt, valódi dísze a frekventált területeknek. Az egynyári növények azonban igen igényesek a gondozást tekintve. Folyamatos, a nyári időszakban napi szintű öntözést igényelnek, és a virágágyak csak kézi munkával gyomlálhatók. Helyükre minden ősszel kétnyári növényeket ültetünk, amelyek késő őszig, majd kora tavasztól májusig virágoznak, amikor újra eljön az egynyáriak ideje − világított rá Boros Gábor.

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy Kecskemét Önkormányzata – megtartva az egynyári növények dekoratív színfoltját a közterületeken – törekszik az ágyások egy részének rózsákkal, évelőkkel, illetve hagymás növényekkel való felváltására. Nevükből adódóan ezeket a növényeket nem kell évente ültetni, esetükben a kiültetés után hosszú élettartammal lehet számolni. Az ágyásokat csepegtető rendszerrel látják el, majd mulccsal terítik, biztosítva ezzel a talaj nedvességének megtartását, mely így a legnagyobb forróságban is gazdaságosan megőrizhető, illetve kevésbé nő gyom rajta.

Boros Gábor emlékezettett, hogy az időjárás alakulása mindig jelentősen befolyásolja munkavégzésüket: a komoly mennyiségű növény ültetése kedvező időjárás esetén is minimum három-négy hét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában