Tájékoztató fórum

2023.05.18. 18:02

Sikeresen zárul a 750 milliós közösségépítő projekt Kecskeméten – galériával, videóval

Csütörtökön rendezték a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) CLLD Projektzáró Tájékoztató Fórumát a kecskeméti városháza dísztermében. A KözösségÉpítő Kecskemét projekt keretében 2017 és 2023 között 750 millió forintból számos közösségi tér létesült és több száz közösségi program valósult meg Kecskeméten.

Horváth Péter

Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában tett vállalások teljesültek, a program sikeresen lezárható június 30-án.

Fotó: Bús Csaba

A KözösségÉpítő Kecskemét Helyi Közösséget 2016-ban 13 alapító szervezet azzal a céllal hozta létre, hogy a konzorcium vegyen részt a közösségvezérelt helyi fejlesztések (Community-Led Local Development – rövidítve CLLD) megvalósítására irányuló pályázaton.

A KözösségÉpítő Kecskemét című TOP projekt kecskeméti CLLD programját 2017 decemberében indították el a konzorciumi tagok. A konzorcium a Városi Szociális Közalapítvány vezetésével 750 millió forint forrás felhasználását tervezte meg, melyből 500 millió forintot az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), 250 millió forintot pedig az Európai Szociális Alap (ESZA) biztosított.

A programban a vissza nem térítendő támogatásból 637,5 millió forintot pályázati eljárásban kiválasztott helyi projektek végrehajtására fordítottak. A fennmaradó 112,5 millió forintból finanszírozták az öt és fél éves működést. A Helyi Akciócsoport az Európai Uniós források felhasználására összesen öt pályázatot hirdetett meg 2019 és 2020 között.

A 387,5 millió forint ERFA forrásól két közösségi ház létesült, a Széchenyivárosban és a Hunyadivárosban, egy játszóteret alakítottak ki a Kósafaluban és egy közösségi teret is létrehoznak a Széchenyivárosban.

A CLLD program ESZA forrásaiból 24 helyi civil szervezet valósította meg a projektjét, összesen 250 millió forint támogatás felhasználásával, melyhez nem volt szükséges önerő, egészében EU-s forrásból finanszírozták.

A közösségépítő pályázatok 2023 márciusáig befejeződtek, egyedül a széchenyivárosi közösségi ház kialakítása zajlik még. A már lezárult 24 civil projekt keretében az elmúlt három évben 366 program több mint 800 közösségfejlesztő eseménye valósult meg Kecskeméten. A négy építési beruházás eredményeként összesen 6195 négyzetméternyi fejlesztett nyílt közösségi tér és 794 négyzetméter felújított, korszerűsített közösségi épület létesült.

Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiában tett vállalások teljesültek, a program sikeresen lezárható június 30-án.

Engert Jakabné alpolgármester köszöntőjében a szereplők munkáját illette elismerő szavakkal, kiemelve, hogy tevékenységükkel közösséget építettek. Hangsúlyozta, hogy közösségépítő munkájuk a város fejlődésének alapköve.

A projekt részletei Németh Péter István, a CLLD Munkaszervezet vezetője ismertette. A beszámolót követő fórumon Molnár Szilárd a társadalmi szereplők integrálásáról szóló tanulmányt mutatta be, a polgármesteri hivatal Fejlesztéspolitikai Irodájának osztályvezetője, Balogh Zoltán a közösségi házak projektjeiről beszélt, majd egyéb projekt bemutatók következtek. A fórumon a Mátyás Király Citerazenekar adott műsort.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában