Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ

2023.05.22. 16:30

Medveles koronázta meg a bajai diákok erdélyi kirándulását − galériával

A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja hetedik évfolyamának tanulói a Határtalanul programnak köszönhetően vasárnap hajnalban Erdélybe indultak.

Márton Anna

A Vajdahunyad várát is megnézték

Fotó: Kapott fotó

Elsőként Déva várát tekintették meg a diákok és kísérő tanáraik, miután mintegy harminc perces, gyönyörű hegyi túrát követően felértek az erődítményhez. Ez volt az egyetlen olyan program, amikor az időjárás nem fogadta kegyeibe a kirándulókat, tudtuk meg Fiedler Antal kísérő tanártól.

− Az eső és a metsző szél miatt rövid ott tartózkodás után visszasétáltunk a buszhoz. A szállásunk akkor még 300 kilométer távolságra volt, úgyhogy késő este érkeztünk meg Székelyudvarhelyre. Másnap Marci bácsi idegenvezetése mellett megtekintettük Székelyudvarhely nevezetességeit, majd a közeli Parajdra buszoztunk, ahol a világhírű sóbányában töltöttünk el két órát. Ezután Szovátán megcsodáltuk a Medve-tavat, végül Korondon jártunk, ahol vásároltunk számos, csak itt megtalálható kézműves terméket − fogalmazott Fiedler Antal.

A kirándulás harmadik napján Csíksomlyóra utazott a csoport. Előadást hallgattak meg a hely szakrális és nemzetiségi összetartó erejéről, a kegytemplomról, majd felmásztak a „nyeregbe”. Csíksomlyóról két gyönyörű természeti látványossághoz, a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz utaztak. Végül a medveles koronázta meg a napi kiruccanást.

− Óriási élmény volt biztonságos környezeteben, de mégis élőben látni ezeket a hatalmas, barna színű mackókat. Utolsó előtti napunk Hargitafürdőn, a Balu Kalandparkban indult. Kiváló időben teljesítettük a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető akadálypályákat. Ezután az ezeréves határhoz, az I. világháborút lezáró, trianoni békediktátum előtti Magyarország legkeletibb csücskéhez vitt utunk. Meghallgattunk egy érzelmekben gazdag előadást Deáky András nyugalmazott iskolaigazgatótól, megnéztük a felújított, harmincas számú őrházat, és a vele szemben található kopjafasort. Örömmel láttuk, hogy folyamatban van a Rákóczi-vár felújítása. Reméljük, jövőre már onnan csodálhatjuk meg a gyönyörű panorámát. Visszafelé megálltunk Gyimesfelsőlokon, és fejenként két csúszás erejéig birtokba vettük a nyári bobokat − tette hozzá Fiedler Antal. 

A kirándulás zárásaként a haza vezető úton megtekintették vajdahunyadi várat. A kirándulás szervezője Kerek Márton volt, a diákok osztáyfőnökökei: Kollár Elvira, Krausz Éva és Udvarhelyiné Nágl Anett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában