Nagyszőlő Úti Általános Iskola

2023.05.24. 18:25

Hatvanéves osztálytalálkozóra gyűltek össze az egykori félegyházi tanyasi iskola diákjai

Hatvan éve, 1963-ban fejezték be általános iskolai tanulmányaikat azok az egykori diákok, aki szerdán osztálytalálkozóra gyűltek össze a félegyházi Desperado Étteremben. A szépkorú hölgyek és urak Félegyháza egyik külterületi iskolájába, a Nagyszőlő Úti Általános Iskolába jártak. (Az iskola épületét ma a Bugaci és Haleszi Gazdakör használja.)

Vajda Piroska

Az egykori diákok és tanárok találkoztak

Fotó: Vajda Piroska

Táby Irén osztálya hatvan éve és most is összetartó közösséget alkot. Az egykori húsz fős osztályba tizenhárom lány és hét fiú járt. Közülük sajnos négyen már nem élnek és a tanári kar tagjaiból is többen meghaltak. Részt vett azonban az osztálytalálkozón a iskola egykori igazgatója, a 95 éves Bátorszki Balázs és az egykori magyar tanárnő, Kerezsi Ferencné Piroska is, aki még ma is név szerint köszöntötte valamennyi diákját. Elmondta, nagyon szeretett tanítani a Nagyszőlő úti tanyasi iskolába, ahol pezsgő közösségi életet éltek. A tanári kar és a szülők közösen sok programot szerveztek: farsangi mulatságokat, pacal vacsorát, bálakat, előadásokat, ünnepeket, amelyek által igazi, összetartó közösségé kovácsolódtak. 

Az osztálytalálkozón megjelent diákok nagy szeretettel emlékeztek vissza a Nagyszőlő Úti Iskolában eltöltött évekre. Mint mondták, soha nem érezték hátrányát annak, hogy tanyasi iskolába jártak, hiszen nagyszerű pedagógusok kezei közt nevelődtek. A legtöbb diák a városi iskolák versenyein és később az életben is megállta a helyét. Felidézték azt is, hogy tanultak táncolni, a politechnika órákon főzni, tésztát gyúrni, az iskola kertjében pedig kertészkedni. Elmondták, annak sem érezték hátrányát, hogy alsó tagozatban több évfolyam is egy tanteremben tanult. Az első és harmadik, illetve a második és negyedik osztály volt együtt egy tanítóval. Ezáltal voltak úgynevezett hangos és csendes órák. Míg például az elsősök hangosan olvastak, addig a harmadikosok feladatokat oldottak meg önállóan vagy fordítva. A mai világban lehet, hogy ez furcsán hangzik, de akkor ez volt a természetes, tanárnak és diáknak egyaránt – mesélték élményeiket az osztálytalálkozó résztvevői.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában