Honvédség

2023.05.11. 16:23

Földön, vízen, levegőben tart a kiképzési gyakorlat Kalocsán – videóval frissítve

Csütörtökön reggel hét órától a Kalocsa-Meszesnél és a Fajsznál lévő, használaton kívüli komplejárók fölött köröző harci helikopterek, a Dunán horgonyzó és monitorozó katonai hajók biztosítása mellett megkezdődött a dunai vízi átkelés a helyszínen szerda óta állomásozó és újonnan érkező katonai alakulatok részvételével. A gyakorlatot a közelmúltban honvéd altábornaggyá előléptetett Bozó Tibor, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója is megtekintette.

Zsiga Ferenc

A katonák szerdán a négy pontonból álló úszóegységek vízre eresztését, összeszerelését, és két nagy teljesítményű katonai motorcsónakkal történő mozgatását gyakorolták

Fotó: Zsiga Ferenc

Kalocsa-Meszesre a városból szép számmal, köztük volt hivatásos katonák érkeztek, hogy szemtanúi legyenek a látványos katonai műveletnek. A hajózár miatt a kalocsai kikötőben veszteglő szállodahajó vendégei közül is többen voltak kíváncsiak az összehangolt, a Duna mindkét partján, tehát Gerjennél és Fadd-Domborinál is zajló gyakorlatra.

A katonák szerdán a négy pontonból álló úszóegységek vízre eresztését, összeszerelését, és két nagy teljesítményű katonai motorcsónakkal történő mozgatását gyakorolták, valamint szállításra is alkalmas kétéltű járművek készültek a folyami átkelésre. Ám akkor még nem volt „éles” helyzet. Csütörtökön azonban már katonai járművek tucatjait, azok személyzetét és az élő erőt, azaz katonák sokaságát szállították a túlpartra Kalocsa-Meszesnél és Fajsznál.

Fotó: Zsiga Ferenc

Kalocsa-Meszesnél éppen akkor jártunk, amikor Bozó Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója tartott szemlét a helyszínen és fogadta a helyszíni parancsnok jelentését. A tábornok a fajszi műveleteket is megtekintette.

Amint azt tapasztaltuk, a katonák amellett, hogy természetesen mindkét helyen komoly saját logisztikával rendelkeznek, a már meglévő polgári infrastruktúrát is igénybe veszik. Kalocsa-Meszesen az önkormányzat üdülője, az információs pont, a polgárőrök szolgálatai helye, Fajszon a zarándokszállás szolgálja ezekben a napokban a honvédséget.

Délutánig szerencsére nem érkezett meg a meteorológusok által ígért eső, így az várhatóan szombaton nehezítheti majd az aznap este záruló hadgyakorlatot.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában