Hírösszefoglaló

2023.05.15. 16:19

Ezek a legfontosabb kecskeméti hírek május 15-én

Olvassa el a legfontosabb kecskeméti híreket!

baon.hu

Korlátozzák a forgalmat

A kecskeméti önkormányzat tájékoztatása szerint az M44-es út Szentkirály és Lakitelek közötti szakaszának építése kapcsán a 44-es számú út és a 445-ös számú út csomópontjában, az úgynevezett repülős körforgalomnál forgalomkorlátozással járó munkák kezdődnek május 16-án, kedden. A munkavégzés ideje alatt a kivitelező sávelhúzással biztosítja a folyamatos forgalmat, kétszer egy sávon. Fokozott figyelmet és óvatosságot kérnek a közlekedőktől.

Iskolaalapítójuk előtt tisztelegtek

Az ország első ének-zenei általános iskolájának az alapítójára emlékeztek pénteken Kecskeméten. Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta születésének 100. és halálának 50. évfordulója alkalmából sírkőavatást és hangversenyt is tartottak a városban. Nemesszeghyné Szentkirályi Márta minden nehézséget és hivatalos akadályt leküzdve 1950 őszén elindította a Kecskeméti Ének-zenei Általános Iskolát, egyetlen osztállyal. Magyarországon ez volt az első ilyen intézmény. A kiváló pedagógus munkájával és a zene iránt való lelkesedésével sok embernek mutatott példát. Dömötör Zsuzsa és dr. Horváth Ágnes, a Kodály Iskola egykori növendékei két éve kezdeményezték az iskolaalapító sírkövének felújítását, melynek avatását pénteken tartották a kecskeméti köztemetőben.

Háromszáz virágot ültettek el a kertben

Évelő és egynyári virágokkal gazdagodott Kecskeméten a vak, gyengén látó vagy -halló, értelmi sérüléssel élők számára készült Érzékelések kertje. A Kecskeméti Szent László Lions Club és a Gyenes Kertészet felajánlásaként az illatösvényén mentén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai a klubtagok közösen ültették el a mintegy 300 tő növényt. Az Érzékelések kertje az országban egyedülálló park, mely egyrészt vak, gyengén látó vagy -halló, értelmi sérüléssel élő gyermekek és felnőttek részére szánt pihenő-, tapasztalati kert, másrészt a gyermekintézmények és a városban élő családok részére kialakított érzékenyítő park.

Az év színésze díj

Elindult a Petőfi Népe és a Baon.hu közös szavazása, melyben Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színészeire/előadóművészeire szavazhat a közönség május 31-én 10 óráig. A kedvencekre a Petőfi Népében megjelent szavazási szelvényen keresztül vagy az azevszinesze.baon.hu oldalon lehet szavazni. A szelvények ma, azaz május 15-én, 17-én, 19-én és 22-én jelennek meg a lapban. A szavazószelvényeknek május 31-én 10 óráig szükséges beérkezniük a napilap szerkesztőségébe, míg hírportálon folyamatosan lehet szavazni. A két felületen leadott voksokat összesítik, és a legtöbb szavazatot kapott művész kapja a 2022/23-as évad Az év színésze elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában