Kecskemét

2023.05.04. 18:25

Elkezdődik a Városháza díszkertjeinek rekonstrukciója

Megkezdődik a Városháza közterületi homlokzati, oldalsó és hátsó kertjeinek rekonstrukciója – tájékoztatott közleményében a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.

Horváth Péter

Illusztráció

Fotó: Bús Csaba

A Városháza felújítási munkálatai után a hátsó kertek helyreállítása, a zöldfelületek tervezésekor az ökológiai szemléletű fenntartás biztosítása elsőrendű cél volt. 

A közlemény szerint első lépésként az épület előtt elhelyezkedő négy homlokzati díszkert rekonstrukciója kezdődik a napokban, ahová rózsák, díszfüvek és fák kerülnek. Összesen közel kilencezer növény díszíti majd ezeket az ágyásokat: három kínai díszkörte, hat oszlopos ír boróka, 33 tiszafa, 983 rózsa, 426 kínai virágosnád és 584 terülő mirtuszlonc. A növénytelepítések ősszel 4150 tulipán és 2767 fürtös gyöngyike ültetésével zárulnak.

A növényzet ültetése előtt tereprendezést végeznek és csepegtető öntözőrendszert telepítenek. A növények friss, tápanyagokban gazdag földrétegbe kerülnek, melyet ültetés után vastag fenyőkéreg mulcs borít majd. Ezzel az eljárással a talaj nedvessége a legnagyobb forróságban is gazdaságosan megőrizhető, mert az esőérzékelővel ellátott automata csepegtető rendszer folyamatos vízellátást biztosít a növényeknek, a mulcs pedig nem engedi kiszáradni a talajt, teret ad a talajélet burjánzásának, egyúttal a gyomnövények terjedését is gátolja. Az ágyások fenntartása kevesebb kézi munkát igényel majd mind az öntözés, mind a gyomlálás szempontjából.

A díszkertek jelenlegi fáinak és cserjéinek zöme megmarad, kiemelt figyelemmel, faápoló szakember segítségével kezelik a millenniumi hársfát. Az épület sarkainál elhelyezkedő idős és terebélyes bangita bokrokat megmetszik. Két megbetegedett fenyőfától azonban meg kell válni.

A növényzet megújulásával egyidőben az ágyásokban elhelyezett szobrok és térplasztikák tisztítása, illetve a kerítésoszlopok restaurálása és a kerítések festése is megtörténik. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában