Rendezvény

2023.04.24. 16:46

Zsigray Julianna írónő sírjánál emlékeztek Kiskunhalason – galériával

Csendes megemlékezést tartott Kiskunhalason, a régi református temetőben Zsigray Julianna sírjánál a Pásztortűz Egyesület és a Gózon István Irodalmi Kör az írónő születésének 120. évfordulóján.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A megemlékezésen Monda Margit és Pásztor Gergely, a Gózon István Irodalmi Kör tagjai idézték fel a Törökszentmiklóson született írónő életútját és részleteket olvastak fel a műveiből.

Zsigray Julianna élete utolsó részét Kiskunhalason töltötte, itt is hunyt el 1987-ben. Az írónő a harmincas években ért népszerűsége tetőpontjára az 1931-ben megjelent Szűts Mara házassága című kötetével, amely a társasági műveltség egyik pillérének számított, és hatalmas sikert hozott neki a két világháború között, a felszabadulás utáni időkben készült zenészportérit ma is rengetegen olvassák. A regényből film is született Simor Erzsi és Kürthy György főszereplésével. A Tóparti látomás című alkotásában pedig a kor legendás színészei játszottak: Tolnay Klári és Jávor Pál. Álmok című novellája megjelent a Nyugat folyóiratban, de publikált később az Új Időkben is, ahol egy pályázatot is nyert, ezután költözött Budapestre.

Harminc kötete jelent meg, köztük a Sugár úti palota (1957), a Tékozló élet (1963), amelynek a magyar hegedűvirtuóz, Reményi Ede hányatott életéről szóló jegyzet-dokumentumgyűjtemény adta az alapot az írónőnek.

Az évforduló alkalmából a Pásztortűz Egyesület rendbe hozta  Zsigray Julianna sírhelyét, ahol a megemlékezők virágokat és mécseseket helyeztek el. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában