Felhívás

2023.04.05. 12:03

Vaddisznócsalád tartja rettegésben a túrázókat a halasi Sóstón

A feltételezett fekete párduc után most egy vaddisznócsalád tartja lázban a halasiakat, egy anyakoca a kicsinyeivel költözött be a városszéli Sóstó melletti nádasba. A helyi horgászok vezetője azt kéri a Sóstóra és a közeli parkerdőbe látogatóktól, hogy legyenek figyelmesek, és ha lehet, messziről kerüljék el a vadakat.

Pozsgai Ákos

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A nádasba költözött vaddisznócsaládról egyre több bejegyzés jelenik meg a közösségi oldalakon, többen látni vélték a malacait terelő anyakocát, volt, aki fényképet is készített a tóban úszó anyadisznóról. A felvételt látva Dobos János, a Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke arra figyelmeztetett, hogy a malacait védő anyakoca, ha megzavarják, nagyon veszélyes lehet, épp ezért óvatosságra int mindenkit, aki a Sóstóra látogat.

A tó mellett kialakított csapadékvízgyűjtő-medencék oldalában dagonyáznak a legszívesebben a vaddisznók, épp ezért az arra túrázok, a futók, vagy kutyasétáltatók, fokozott figyelemmel legyenek, figyelmeztetett a horgászegyesület elnök és azt kérte, hogy senki ne engedje szabadon a kutyáját, amit egyébként is tilos, erre táblák is figyelmeztetnek.

Jelentősen elszaporodtak a vaddisznók, előfordulhat, hogy csíkos hátú kismalaccal találkozunk. Az aranyos kis csíkos hátú vadmalacok azonban sosem járnak egyedül: mindig a közelükben van a 80-100 kilogrammos anyjuk, és harciasan védi őket minden idegentől. Jobb velük vigyázni, mert a szakemberek szerint a malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben.

Alapesetben a vaddisznók elkerülik az embert, azonban, ha mégis közelít felénk, akkor egy megoldás van, a futás és lehetőleg nagy zajt kell csapni körülöttünk.

Forrás: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában