Kiskunhalas

2023.04.19. 16:55

Több energiára lesz szükség a dél-alföldi régióban – galériával

A Geotermia lehetőségei a Dél-Alföldön címmel tartottak szerda délelőtt szakmai tanácskozást Kiskunhalason, a Csetényi Élménypark konferenciaépületében a Bács-Kiskun és Csongrád vármegyei települések polgármesterei és vállalkozói számára, szakértők részvételével.

Pozsgai Ákos

Bányai Gábor, a dél-alföldi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa bevezetőjében kiemelte, hogy az elkövetkezendő mintegy másfél évtizedben meg fog többszöröződni az ország energiaigénye, főként az elektromos járművek terjedése és az elektromos áram fűtési célú térnyerése miatt.

Fotó: Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi rendezvény célja az volt, hogy összehangolják a települések és a vállalkozások geotermikus fejlesztésekkel kapcsolatos elképzeléseit, hogy együtt használják ki a térség gazdaságfejlesztési szempontból is jelentős, nagy mennyiségű geotermikus energiát, ami a Dél-Alföld alatt húzódik. Bányai Gábor, a dél-alföldi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa bevezetőjében kiemelte, hogy az elkövetkezendő mintegy másfél évtizedben meg fog többszöröződni az ország energiaigénye, főként az elektromos járművek terjedése és az elektromos áram fűtési célú térnyerése miatt.

– A már ismert és tervezett beruházásoknak köszönhetően a dél-alföldi régiónak 1000 MWH-val több energiára lesz szüksége, és ebben még nincs benne az elektromos mobilizáció térnyerése – fejtette ki a politikus, aki viszonyításként említette, hogy a Paks II. egyik új blokkja éppen csak kiszolgálná a dél-alföldi régiót. Hozzátette: ezért szükséges a föld mélyében lévő geotermikus energia minél jobb kiaknázása. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében jelentős, de ma még kiaknázatlan erőforrások vannak. Ehhez azonban energiaközösségek létrehozására van szükség az önkormányzatok, a vállalkozások, magánszemélyek részvételével, az MVM-el partnerségben.

Bányai Gábor arra tett javaslatot, hogy azok a települések, ahol már van hozzá tudás, kialakult gyakorlat a termálhőkincs hasznosításával kapcsolatban, van jelentős ipari kapacitás, fogjanak össze a körülötte lévő településekkel, ahol ez nincs meg. 

– Fogjanak össze a településvezetők, és az erősebb településekhez csatlakozva, a vállalkozásokkal és a különböző szakágak képviselőivel egyeztetve készítsék el a térség településeinek geotermikus tér­képét. Az nem fog menni, hogy most egyszerre mindenki belekezdjen saját geotermikus kút fúrásába. A nagy kincs ugyanis nem pusztán a geotermikus energiával előállított villamos energia, hanem az alatta lévő tartománynak a hasznosítása teszi valóban nyereségessé a projektet, az lesz a legjelentősebb – hangoztatta a kormánybiztos, aki arra kérte a polgármestereket és a vállalkozásokat, hogy keressék egymást, fogjanak össze, és kezdjenek bele ezeknek a geotermikus fejlesztéseknek az előkészítésébe. Találják meg azt a potenciális területet, ahol ezt meg lehet valósítani, és a létrehozott energiát egy energiaközösségen belül tudják hasznosítani a programban részt vevő települések és vállalkozások egyaránt.

Márkus Ferenc, a miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint egyfajta újraiparosítás folyik egyes térségekben, amely nemzetgazdasági szempontból nagyon jelentős az ország számára. A betelepülő cégeknek fontos a rendelkezésre álló megfelelő mennyiségű erőforrás, hogy tudjanak a saját technológiájuknak megfelelő erősségű és minőségű elektromos és egyéb formában létező energiához jutni.

A területfejlesztés tervezésének is sokkal erősebben figyelembe kell venni és össze kell hangolni az energetikával kapcsolatos elképzeléseket. Fontos szempont az is a tervezett beruházások során, ha már rendelkezünk ekkora geotermikus energiaforrással és azt elkezdjük kihasználni, hogy azt lehetőleg hazai, illetve helyi gazdasági szereplők tudják hasznosítani, hogy ne a nemzetközi tőke tudja learatni ezeket a hasznokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában