Baja

2023.04.03. 17:24

Tiszta szívvel szavalták József Attila versét a diákok − galériával, videóval

A Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskolában április 3-án költészet napi ráhangolót tartottak. Reggeltől magyar költők megzenésített versei szóltak az aulában. Az épületben József Attila és több magyar költő arcképe és versidézetek láthatók.

Márton Anna

A flashmob vezetője Villy Bence, a Kk12/1/A osztály tanulója

Fotó: Márton Anna

Tizenegy órától kezdődött az iskola előterében a flashmob, melynek keretében József Attila Tiszta szívvel című versét szavalták el a tanulók. A szervezők, a magyar szakos tanárok − Banász Kata, Nagy Krisztina, Rácz Hajnalka, Tóth Rozália −, célja az, hogy közelebb hozzák az irodalmat, a verseket a diákokhoz.

− Augusztus végén egy munkaközösségi megbeszélésen vetődött fel az ötlet, hogy próbáljuk meg élővé tenni az irodalmat, a verseket, megmutatni, hogy a költészet nemcsak a tankönyvek lapjain létezik, és bármikor életre kelthető. Így született meg a költészet napi Ráhangoló ötlete. Mivel idén a magyar költészet napja, április 11-e a tavaszi szünetre esik, így a Ráhangolót korábban tartottuk. Egész napos programot terveztünk: reggeltől magyar költők megzenésített versei fogadták az épületbe lépőket. Elrejtettünk 13+1 idézetet, illetve magyar költők arcképeit a falakon. A feladat az volt, hogy ismerjék fel a szerzőket, alkotókat a játékban részt vevők, a megfejtéseket két dobozba dobhatták be. A flashmobbal az volt a célunk, hogy a lehető legtöbb diákot megmozgassuk, és emellett egy közösségi élményt is átélhessenek tanulóink. József Attila Tiszta szívvel című versére esett a választásunk, mert ezt mindannyian ismerik, kamaszként közel áll hozzájuk a mondanivalója A flashmob vezetője Villy Bence, a Kk12/1/A osztály tanulója, aki talpraesett lazaságával hitelesen tudta előadni a költeményt. Több mint 200 diák kapcsolódott be a versmondásba − mondta hírportálunknak Banász Kata tanárnő, a munkaközösség vezetője. 

Saját verseket, irodalmi mémeket, illusztrációkat, képregényeket is vártak a szervezők. Remélik, hogy jövőre még többen kapcsolódnak be a programba, és igazi hagyománnyá válhat a Költészet napi ráhangoló az intézményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában