Fészkelőtelep

2023.04.11. 19:44

Rendezett körülmények várják a visszatérő fecskéket és gyurgyalagokat a félegyházi ökoparkban – galériával

Közmunkások segítségével tették rendbe kedden Félegyháza ökoparkját, amely a Bankfaluban található és számos védett állatnak ad ottont.

Vajda Piroska

A gyurgyalagok május elején térnek vissza hétezer kilométeres útjukról, Afrikából a tíz éve létrejött kedvelt költőhelyükre

Fotó: Vajda Piroska

Az országban ritkaságnak számító fészkelőtelepen kezdetben Európa legszínpompásabb madarai, a gyurgyalagok fészkeltek csak, de ma már partifecskék, molnárfecskék, sünök, denevérek is szép számban élnek a bekerített biztonságos helyszínen – tudtuk meg Meizl Ferenctől, a kiskunfélegyházi madárbarát klub vezetőjétől. Azt is elmondta, hogy a gyurgyalagok május elején térnek vissza hétezer kilométeres útjukról, Afrikából a tíz éve létrejött kedvelt költőhelyükre.

A gyurgyalagok előtt azonban a partifecskék veszik birtokba a költéshez ideális hatalmas homokbuckát. A helyszínt évek óta figyelik és óvják a félegyházi madárbarátok. Meizl Ferenc kezdeményezésére jött létre az ökopark. A bekerített területen kihelyezett műfészkekben otthont adnak a molnárfecskéknek is. Erre azért van szükség, mert a madarak egyre kevesebb fészekrakásra alkalmas helyszínt találnak. Nincsenek már istállók, ólak, ahol fészket építhetnének, és ha a házak homlokzatán, ablakaiban kezdenek el fészket rakni, azt az emberek előszeretettel leverik. De nagy probléma az is, hogy az építkezéshez szükséges sarat is alig találnak – sorolta a szomorú tényeket Meizl Ferenc. A madárbarát klub vezetője azt is elmondta, hogy a klub tagjaival közösen süngarázst, rovarhotelt, denevérodút és gyíkvárat készítettek és helyeztek ki a területen, melyeket már be is laktak az állatok.

A klubvezető arról is beszámolt, hogy az ökopark létrejöttét az önkormányzat is támogatta. Az érintett telkeken építési tilalmat rendeltek el, sőt az egyik telket meg is vásárolta a város azzal a céllal, hogy biztosítsák a gyurgyalagok, a fecskék, a sünök és a denevérek zavartalan életét a Bankfaluban. Meizl Ferenc arra kéri a környékben lakók és a látogatók figyelmét, hogy óvják, védjék a Bankfalu különleges természeti kincsét. Ugyanakkor azt reméli, hogy a városban egyre többen követik ezt a példát, és teremtenek otthont a molnárfecskéknek, sünöknek és rovaroknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában