Craig Coho

2023.04.17. 15:29

Mélykúton a polgármester is együtt gyalogolt a karbonsemlegességért harcoló kanadai üzletemberrel – galériával

Több Bács-Kiskun vármegyei településen át vezetett a Coca-Cola egykori igazgatójának útja, aki a „Walk it back” névre hallgató környezetvédelmi kampányának részeként egy 13 országot érintő gyalogtúrával szeretné felhívni a figyelmet a klímaváltozásra. Craig Coho január 3-án indult el Londonból, és közel 4 ezer kilométer gyaloglás után érkezik majd el a végcélhoz, Isztambulba. A jó ügyet támogatva Kovács Tamás, Mélykút polgármestere és fia, Ádám egy darabon együtt gyalogoltak a kanadai üzletemberrel, útjuk során megálltak a 2020-ban az Év fája díjat elnyert mélykúti júdásfánál is, ahol Bolvári János plébános áldást adott a világjáró további útjára.

Pozsgai Ákos

A képen balról: Kovács Ádám, Craig Cohon és Kovács Tamás Mélykút polgármestere

Fotó: Pozsgai Ákos

A karbonsemlegességért harcoló Craig Cohon át akarja írni a klímatörténelmet, a kanadai üzletember a vagyonából egymillió dollárt ajánlott fel a nemes célra, majd útnak indult egy több mint 4 ezer kilométeres gyalogtúrára, hogy felhívja a figyelmet a légköri szén-dioxid kivonásának fontosságára. Elmondása szerint így törlesztené azt a tartozását, amelyet saját szén-dioxid kibocsátásával halmozott fel. Londonból indulva Franciaországon, Belgiumon, Németországon, Lengyelországon, Csehországon, Ausztrián, Szlovákián, Magyarországon, Szerbián, Bulgárián és Görögországon át jut el június 4-én, épp a 60. születésnapja előestéjén Törökországba.

Az üzletember április elején érkezett Magyarországra, majd Komáromon és Budapesten át április 12-én érte el Bács-Kiskun vármegyét, ahonnan Apostag, Dunapataj, Császártöltés, Jánoshalma és Mélykút után, szombaton, a bácsalmási határátkelőn át gyalogolt tovább Szerbiába.

Az 59 éves kanadai üzletember, összefogott a ReEarth Initiative nevű ifjúsági mozgalommal, és párbeszédet kezdeményeznek világszerte a légköri szén-dioxid kivonásának lehetőségeiről. Craig nemcsak a nyugdíjalapját költi az ezt elősegítő megoldásokra, de gyaloglása során 82 település érintésével felhívja a figyelmet a téma fontosságára is. Hosszú gyalogútján önkormányzati és kormányzati vezetőkkel, vezérigazgatókkal, aktivistákkal, tudósokkal, diákokkal sétál, hogy a légköri szén-dioxid kivonásának lehetőségeiről és kihívásairól beszélgessen velük.

– Szívesen meghallgatom az emberek véleményét, Magyarországon is sokan kísértek az utam során. 

Örömmel vettem, hogy Mélykúton is személyesen a polgármester gyalogolt velem, ami azt mutatja, hogy fontos az itt élők számára is a környezetvédelem 

– mondta Craig Cohon, akit útja során egy bemutató interaktív kamion is kíséri, ahol több, a szén-dioxidot a levegőből kivonó technológiát mutatnak be, például egy olyan betont is, ami az üvegházhatású gázt remekül megköti. Vagy egy olyan ígéretesnek látszó kísérletet, mely szerint egy bizonyos alga a sokszorosát köti meg az üvegházhatású gáznak, amely nem mellesleg kiváló állati takarmány is. 

Craig Cohon jónak tartja a magyarországi klímastratégiát, ugyanakkor azt szeretné, hogy a légkörből a szén-dioxid kivonása hangsúlyosabban jelenne meg benne. 

– Szeretnénk minél több emberrel megismertetni az ehhez szükséges új technológiai fejlesztéseket és azokat felgyorsítani 

– emelte ki a környezetvédő aktivista.

Kovács Tamás polgármester a városközpontjában, a település egyik kiemelt természeti értékét, a templomkertben található júdásfát mutatta be az üzletembernek, akinek beszélt a fa történetéről és arról, hogy 2020-ban az Év fája volt Magyarországon, 2022-ben pedig az Európa fája versenyen is előkelő helyen szerepelt. Bolvári János, érseki tanácsos, mélykúti plébános is csatlakozott a vendégekhez, aki külön áldást is adott a világvándor további útjára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában