siker

2021.03.20. 20:00

Előkelő helyen végzett az európai versenyen a mélykúti júdásfa

Nyolcadik helyen végzett az Év Európai Fája versenyen a mélykúti templomdombon álló júdásfa. A magyarországi Év Fája verseny győztese tizennégy ország büszkeségével együtt szerepelt az online szavazáson, melynek első helyezettje egy spanyol­országi, ezeréves magyaltölgy lett.

Tapodi Kálmán

Aczélné Csorba Mariann könyvtáros és munkatársai sokat dolgoztak azért, hogy ország-világ megismerhesse Mélykút büszkeségét, a júdásfát

Fotó: Tapodi Kálmán

A település lakói már nagyon várják a májust, amikor lilás virágokba borul a település mértani középpontjában álló júdásfa. A mediterrán származású növény, amit minden bizonnyal Szabadkáról érkezett szerzetesek ültettek, kedvelt találkozási pontja a templomba járóknak, játszóhelye a közeli iskola diákjainak és a településről elszármazottak is rendre felkeresik. A több törzsből álló, szétterülő tartóágas lombkoronájú matuzsálem életkorát 250 évre becsülik.

– Múlt év tavaszán született az ötlet, hogy jelölni kellene a júdásfát az Ökotárs Alapítvány által szervezett hazai Év Fája versenyre. A nevezés egyik feltétele volt, hogy csatolni kellett a fa legendáját is. Mivel magunk sem sokat tudtunk róla, akkor kezdtünk el kutatni. Főleg idősebbek elevenítettek fel történeteket és külön is megemlíteném Báics Ernő nyugdíjas agrármérnök nevét, aki a legtöbbet segített – mondta el Aczélné Csorba Mariann, a Fenyő Miksa Könyvtár munkatársa, aki mesélte, hogy gyerekkorában maga is sokat játszott, mászkált a híressé vált fán.

– A júdásfa amolyan „mindenki fája” Mélykúton, amihez az itt élőknek ezernyi emléke fűződik. Ez a fa összeköti a mélykútiakat, akiknek fontos a templom és a környéke, ahol gyakran találkoznak.

A júdásfa az esküvői fotózások kedvelt háttere és reméljük, hogy a település népszerűsítését is segítette a sikeres szereplés.

A hazai versenyt 5091 szavazattal nyertük meg, de az online eredményhirdetés nagyon izgalmas volt. A szavazás utolsó napjaiban már nem lehetett nyomon követni az állást, az utolsó információnk szerint a harmadik helyen álltunk. Nagy volt az örömünk, amikor kiderült, hogy sikerült megelőzni a geszti Tisza-kastély platánjait és a debreceni Déry téri kocsányos tölgyet. A debreceniek később nagyon sportszerűen felajánlották támogatásukat és segítettek bennünket az európai versenyen is. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki bármilyen módon támogatta törekvésünket. A mostani nyolcadik helynek is nagyon örülünk, hiszen jóval nagyobb országok győztes fái között kapott a júdásfa 31.867 szavazatot – tette hozzá a könyvtáros, aki elárulta, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor májusban egy helyi értékeket felvonultató rendezvényen szeretnék megünnepelni a júdásfa sikerét.

Aczélné Csorba Mariann könyvtáros és munkatársai sokat dolgoztak azért, hogy ország-világ megismerhesse Mélykút büszkeségét, a júdásfát
Fotó: Tapodi Kálmán

Idén is bárki benevezheti a kedvenc fáját a hazai versenybe

Spanyolország fája, a lecinai ezeréves magyaltölgy nyerte el az Európai Év Fája címet 2021-ben, 104 264 szavazattal. Az ezüstérem Olaszországba került, Curinga platánfája 78 210 voksot kapott, a harmadik helyezett pedig egy ősi platán lett Oroszországból, 66 026 szavazattal.

Az Ökotárs Alapítvány – amely 2010 óta szervezi a hazai versenyt – közlése szerint az idei magyarországi vetélkedő hamarosan indul. Március 22-től, az Erdők Nemzetközi Napjától egészen május 10-ig, a madarak és fák napjáig lehet jelölni a kedvenc fát vagy fákat. Bárki nevezheti – magánszemélyek, iskolák, civil szervezetek, önkormányzatok – fényképpel és a fához fűződő történet leírásával. Az alapítvány szakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a hazai döntőbe, melyekre a közönség szavazhat az ősz elején esedékes nyilvános versenyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában