Galériával

2022.03.04. 17:25

Új fűtőmű épül Kecskeméten

A megújuló energia távhőszolgáltatásba integrálását, valamint a meglévő távhőrendszer bővítését, és egységes, energiatakarékos rendszer kialakítását szolgáló átfogó fejlesztést hajt végre a Termostar Kft. Az első negyedévben kezdődő beruházás projektnyitó rendezvényét pénteken tartották a Velünk Zöldül Kecskemét című távhőszolgáltatásnapi rendezvényen, az Aranyhomok szállodában.

Horváth Péter

Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezető igazgató ismertette a projektet. Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a Széchenyi 2020 program keretében, a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatásából, 8,5 milliárd forint költséggel valósítja meg az új fűtőmű beruházását. 

A fejlesztés keretében 20+5 Megawatt teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza fűtőmű épül Kecskemét déli iparterületén, a szennyvíztisztító telephely mellett létesülő új Termostar-telephelyen. A fűtőmű energiatakarékos, új távhő gerincvezetékkel kapcsolódik a város meglévő távhőrendszeréhez és hőforrásaihoz, egységes energetikai rendszert alkotva. Ez a rendszer lehetővé teszi a megújuló energiaforrások rugalmas alkalmazhatóságát, egyúttal megfelelő lehetőséget biztosít az új és meglévő hőforrások gazdaságilag optimális működtetésére. A mintegy 40 ezer ember ellátásához szükséges ipari méretű, 320 ezer Gigajoule energia előállításához a biomassza fűtőműüzembe állítása hosszú távon is fenntartható megoldás.

A projekt ismertetőjén elhangzott, hogy az új létesítmény tovább erősíti a távhős lakásokban élő mintegy 40 ezer ember ellátásbiztonságát, hozzájárul a fogyasztói és szolgáltatói költségek stabilan tarthatóságához, és 65 százalékkal csökkenti a hőtermelésből adódó szén-dioxid kibocsátást.

– A globális energiagazdasági folyamatok ismét ráirányították a figyelmet az ellátásbiztonság fontosságára. A helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás felhasználásának és ezzel a földgázkitettség csökkentésének a biztonságos, tervezhető és folyamatos lakossági, intézményi ellátás szempontjából is kiemelt szerepe van – mondta Horváth Attila ügyvezető igazgató, majd a projekt részleteit ismertette. 

Horváth Attila elmondta, hogy a telephely kiválasztásánál fontos szempont volt a Bácsvíz Zrt. szennyvíztisztító telepének közelsége, ami többrétű energetikai együttműködést tesz lehetővé a két szolgáltató számára. 

Az új Termostar-telephely kialakításával párhuzamosan megkezdődik az egységes, energiatakarékos távhőrendszer bővítése. A rendszerfejlesztéssel új körzetek csatlakozhatnak a hálózatra, és ezzel több ezer új fogyasztó számára válik elérhetővé a távhőszolgáltatás. Ilyen terület többek között a Nyugati Városkapu, ennek köszönhetően a Rudolf-kert füstmentes zónává alakul. A rendszerbővítés keretében a Mindszenti körúti új telephelyet gerincvezeték köti majd össze a technológiailag megújuló Szultán utcai fűtőművel, csakúgy, mint az Akadémia körúti fűtőművet a Nyugati Városkapuval.

A fűtőmű kivitelezője a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. A első negyedévben kezdődő kivitelezési munkálatok a tervek szerint 2023 decemberéig tartanak. 

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, országgyűlési képviselőjelölt, Falu György alpolgármester és dr. Salacz László országgyűlési képviselő. A Faapríték hasznosításáról Bárány Gábor, a KEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában