Bács-Kiskun

2023.04.12. 13:00

Font Sándor: egyelőre nincs teendőjük a fúrt kutak tulajdonosainak

A belterületen, engedély nélküli fúrt kutak bejelentési kötelezettsége kapcsán egyelőre nincs semmi teendője a tulajdonosoknak! – írta keddi Facebook-bejegyzésében Font Sándor országgyűlési képviselő.

Baon.hu

Archív-felvétel

Fotó: Csapó Balázs

Mint azt a honatya közzétette, az Országgyűlés már megpróbálta jogi környezetbe foglalni az új szabályozást, de azt az Alkotmánybíróság egy összeférhetetlenség miatt megsemmisítette.

– A törvényalkotás újraindul, ami komoly kihívás az előkészítést végző csapatnak. Természetesen fontos a környezet és a víz védelmének szempontjai és az Alaptörvényben lefektetett keretek, de ugyanilyen fontosak a gazdák és a kúttulajdonosok érdekei is. Dolgozunk az eljárásrend jogszabályi formába foglalásán, de addig is a legfontosabb: a házi fúrt kutak tulajdonosainak (és a külterületen 50 méternél nem mélyebbre fúrt öntözési célú kutak esetében) egyelőre semmit nem kell tenniük – olvasható a politikus bejegyzésében.

– Munkánk eredményeként reméljük, hogy olyan jogszabályt sikerül elfogadnia a parlamentnek, amely megfelel a környezetvédelmi szempontoknak, a kúttulajdonosoknak és az Alaptörvényben foglaltaknak is. Vezetésemmel a mai napon ez az előkészítő munka megkezdődött – tette hozzá.

Agrárminiszter: újabb könnyítések jöhetnek a kutak szabályozásában

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium (AM) – közölte szerdán közösségi oldalán Nagy István miniszter.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrártárca elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. Ennek érdekében korábban módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény is. Az új előírások megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezési eljárást is.

– De itt még nem állhatunk meg, ezért további újításokat és könnyítéseket kezdeményezünk – tette hozzá.

A miniszter közölte: az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezik a kutak vízmérő-órával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését. Ezzel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területeken minden költség nélkül, egy egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a kutak. Így továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek megfelelő kutakat.

A szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak.

–Most erre kínálunk újabb megoldásokat– emelte ki a miniszter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában