Táncgála

2023.04.04. 07:00

Fergeteges húsvéti táncgálát tartottak a Kiskun Táncegyüttessel – galériával

Másfél évtizeddel ezelőtt a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből alakult meg Mándity László vezetésével a Kiskun Táncegyüttes, akiknek a halasi városi filmszínházban rendezett gálaműsorában a legkisebbektől a felnőtt csoportig minden korosztály fellépett.

Pozsgai Ákos

Fotó: Szilágyi Pál

Az együttes mára a különböző magyar tájegységek néptánchagyományainak egyik kiemelkedő őrzőjévé vált, az utánpótlásnevelés bázisa. A táncosok az elmúlt másfél évtizedben számos minősítő versenyen vettek részt kiváló eredményeket elérve. A városi rendezvények állandó résztvevői, de emellett a környező és távolabbi települések ünnepségeire is rendszeresen hívják őket fellépni, számos televíziós szereplésen vannak, túl és a határon túli hagyományőrző fesztiválokon is rendszeresen bemutatkoznak.

Az együttes fő célja a néptánchagyományok ápolása, gyűjtése és színpadra állítása a Kárpát-medence táncaiból. Emellett kiemelt fontossággal bír szűkebb környezetük, Kiskunhalas és a Dél-Alföld táncainak megőrzése és továbbadása a következő generációk számára. Repertoárjukban a Kárpát-medence tájairól a somogyi és rábaközi táncok mellett a Szatmár vidéke, Bukovina, Szilágyság, Kalotaszeg és Felcsík táncai is megelevenednek. Ebből láthatott a közönség egy hatalmas csokorra valót a hétvégi húsvéti táncgálájukon is, amit Bányai Gábor, kormánybiztos, országgyűlési képviselő nyitott meg.

– A Kiskun Táncegyütteshez tartozni a gyerekek, fiatalok és felnőttek elmondása alapján egyöntetűen a legjobb, ami ebben a rohanó, felszínes világunkban történhet velük. Nemcsak a szabadidő igen hasznos és tartalmas eltöltése az erőssége a Kiskun Táncegyüttes csapatának, hanem a hagyományőrzésen, továbbadáson túl, a közösséghez tartozás, és az empátiára való nevelés mellett nagyon aktív sport tevékenység is. A csoport tagjai számára egy-egy helyi vagy környékbeli táncház, esetleg a budapesti Táncháztalálkozón való részvétel jelenti az igényes kikapcsolódást. A próbákra önként, szabadidejüket áldozva járnak, a lehető legkevesebb hiányzással a diákok. A szóló és páros táncok már kisgyermekkortól tartást adnak, a nemek közötti test- és párbeszéd pedig magától értetődő lesz számukra – hangzott el a hétvégéi gálán.

A Kiskun Táncegyüttes értékőrző és hagyományteremtő tevékenységégét Kiskunhalas Város Képviselő testülete 2012-ben Pro Urbe-díjjal ismerte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában