Hírösszefoglaló

2023.04.17. 20:06

Ezek a legfontosabb kecskeméti hírek

Olvassa el a legfontosabb kecskeméti híreket!

baon.hu

Sportcsarnokot avattak a Katona gimnáziumban

Múlt pénteken ünnepélyes keretek között adták át a Katona József Gimnázium új multifunkcionális sportcsarnokát, melyet az iskola egykori testnevelő tanáráról, Dunszt Ferencről, „Frici bácsiról” neveztek el. Az 1700 négyzetméteres sportcsarnok létrejötte példátlan összefogás eredménye. Több sportágnak méltó helyszínt biztosít. Napközben az iskola tanulóit szolgálja, 16 óra után azonban más sportegyesületek használhatják, többek között futsalosok. Csáki Tibor, a nagy múltú gimnázium új igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, ő már csak befejezte, azaz az építési munkálatok végső részénél állt ott igazgatóként, az utat elődje, Szabó István igazgató járta ki, aki 22 évig vezette az iskolát.

Katona Józsefre emlékeztek Kecskeméten

A hazai drámairodalom kiemelkedő alakjának, Kecskemét szülöttének, Katona József halálának 193. évfordulója alkalmából tartott koszorúzással egybekötött megemlékezést Kecskemét önkormányzata a városháza előtti Katona-emlékkőnél. Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója emlékezőbeszédében elmondta, hogy a Bánk bán az a mű, amiről a drámaíró Katonát a magyar anyanyelvűek ismerik. A tiszteletére elnevezett számos intézmény található szülővárosában, ahol múzeum, könyvtár, színház, gimnázium és természetesen emlékház is viseli a nevét. Rosta Szabolcs hangsúlyozta: Katona a magyar nemzeti dráma megteremtője, emellett egész életében hű és büszke fia volt Kecskemétnek. Katona József, az egykori játékszíni költőmester 39 évesen, szülővárosának főügyészeként, a kecskeméti városháza kapujában kapott szívrohamot 1830. április 16-án, délután öt órakor.

A könyvtárban mutatták be a Mélymerülés nevű utcalap új számát

A kecskeméti Mélymerülés nevű utcalap szerkesztői, alkotói és kiadója a folyóirat idei első számának megjelenésével most egy olyan családnak szeretnének segíteni, akik az elmúlt négy évben veszítették el két kisfiúkat és most is nagyon nehéz helyzetben vannak. A Mélymerülés utcalap egy nem mindennapi művészeti folyóirat. Hiszen a 2019-es alapításkor az alapítótagok célul tűzték ki, hogy lehetőséget biztosítanak a kecskeméti elismert és még a pályájuk elején járó művészek bemutatkozására, emellett pedig a mélyszegénységben élőket segítik az eladott példányok befolyt összegéből. A megújult arculattal most megjelent, 16 oldalas lapszám 19 szerző 33 művét és alkotását tartalmazza. A lap a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, a Kecskeméti Katona József Színházban, a Koch Borházban és a Védőháló Adományboltban, valamint a vedohalo.hu honlap webáruházában is megvásárolható.

A rákosi vipera védelme a Kiskunságban

Gyepen innen és túl: a rákosi vipera védelme a Kiskunságban című fotókiállítás megnyitóját tartják kedden 17 órakor a Természet Háza Látogatóközpontban (Kecskemét, Liszt utca 19.). A tárlatot dr. Kalotás Zsolt természetfotós ajánlja a közönség figyelmébe. A tárlatvezetéssel egybekötött megnyitó során tartják a III. Rákosi Vipera Rajzverseny díjátadóját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában