Kiskunmajsa

2023.04.19. 16:04

Civil szervezetek is beléphettek a Kiskun Önkormányzatok Szövetségébe

Két civil szervezet felvételével, immár harminchat tagja van a Kiskun Önkormányzatok Szövetségének (KÖSZ). A szövetség keddi közgyűlésén Patkós Zsolt, Kiskunmajsa polgármestere, a KÖSZ elnöke számolt be az előző közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről.

Tapodi Kálmán

A közgyűlésen módosították a szövetség alapszabályát, amivel lehetővé vált, hogy civil szervezetek is csatlakozhassanak

Fotó: Tapodi Kálmán

Az elnök hangsúlyozta: a szövetség pénzügyi helyzete rendezett. Szólt arról is, hogy az Antológia Kiadó gondozásában megjelent a Képes Kun Lexikon, amelyből a szövetség településeinek iskolái és könyvtárai is kaptak ajándékpéldányokat. A lakiteleki Népfőiskolán pedig megrendezték azt a történelmi vetélkedőt, amelynek egyes feladatai a lexikon ismeretéhez kötődtek.

A közgyűlésen módosították a szövetség alapszabályát, amivel lehetővé vált, hogy civil szervezetek is csatlakozhassanak. A résztvevők döntöttek a Történelmi Kiskun Kerület Örökségvédelmi Egyesület és a Kiskundorozsmai Lokálpatrióták Egyesülete tagfelvételéről. A civil szervezetekkel harminchatra nőtt a szövetség tagjainak száma, amit eddig harminchárom település és a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alkotott. Az új tagegyesületek nevében Szépe Ferenc emeritus kiskunkapitány és Harkai Jánosné, a dorozsmai lokálpatrióták elnöke mondtak köszönetet, hogy beléphettek a szövetségbe. A közgyűlésen jelen volt Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületének (Szeged, Homokhátság) egyéni országgyűlési képviselője, aki kezdeményezője volt a lokálpatrióták belépésének. A képviselő ígéretet tett arra, hogy jó tagjai lesznek a szövetségnek.

Mészáros Márta, a félegyházi Kiskun Múzeum igazgatója a szövetség égisze alatt megjelent kiadványokról tartott összegzést. Mint elhangzott: két konferenciakötet mellett Selmeczi László Kötöny népe Magyarországon és Mándoky Kongur István Kunok és magyarok című kötete is megvásárolható.

A résztvevők hallhattak a II. Kun Találkozó előkészületeiről, amelynek helyszíne a szanki Kiskun Emlékhely lesz augusztus 19-én. Varga Ferencné szanki polgármester elmondta: aznap a katolikus templomban érseki misét tartanak. Balogh Károly, Helvécia polgármestere a szeptember első hétvégéjén tartandó ünnepnapokra hívta a tagságot. A szüreti rendezvény keretében tesz esküt az új kiskunkapitány, dr. Mák Kornél, a vármegyei önkormányzat alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában