Költészet napja

2023.04.12. 17:35

A „versutcában” olvashatók Kéleshalom lakóinak kedvenc költeményei – videóval

„Versutca” nyílt az ötszáz lelket sem számláló faluban, Kéleshalmán a költészet napja alkalmából. Az akció szervezője Schaffer Ágnes könyvtáros volt, aki arra kérte a település lakosait – óvodásokat, iskolásokat felnőtteket egyaránt –, hogy kedvenc versüket osszák meg a közösséggel.

Tapodi Kálmán

A képen: Schaffer Ágnes

Fotó: Tapodi Kálmán

A felhívásra több mint harmincan küldtek verseket, amiket saját festménnyel is illusztráltak, vagy éppen kiszíneztek, mint az óvodás Gróf Nándika. A középiskolás Barna Lorand László pedig a Tavasszal megújulva című saját versét juttatta el a könyvtároshoz.

– A versutca ötletét Keresztes Hajnalka óvónő vettette fel, aki javasolta, hogy készüljünk a költészet napjára akkor is, ha az éppen beleesik a tavaszi szünetbe, és könyvtári foglalkozást most különböző okok miatt nem tudunk tartani. Hornyák Adrien tanítónő is segített a megvalósításban és örömünkre sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez és szeretettel ajánlották a verseket a közösségnek – mesélte Schaffer Ágnes, miközben megtekintettük a rendhagyó tárlatot.

A könyvtáros volt az, aki a verseket összegyűjtötte, nyomtatta, laminálta és így kerültek a „kedvencek” a templom előtti játszótér kerítésére. Arany János népszerű verse a Családi kör is teljes terjedelmében olvasható az utcatárlaton, melyre Maruzsa Valéria Veronika, a település alpolgármestere Ernest Hamingway Soha ne légy szomorú című versét küldte, amit Szabó Lőrinc fordított.

– Ez az egyik kedvencünk, aminek különlegessége, hogy alpolgármesterünk saját festményével illusztrálta.

 – tette hozzá Schaffer Ágnes.

A „versutca” április végéig lesz megtekinthető, de mint hírlik, már újabb ötlet is született. Javasolták, hogy idővel jelentessenek meg egy kiadványt, amibe Kéleshalom kedves költeményei kerülhetnének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában