Tanácskozás

2023.04.19. 10:22

A látássérültek életminőségét javító ingyenes szolgáltatásokkal ismerkedtek Félegyházán – galériával

A látássérültek életminőségének javítása állt a középpontjában annak a szakmai tanácskozásnak, amelyet kedden tartottak a félegyházi városházán. A résztvevők megismerhették azokat az ingyenes szolgáltatásokat, melyek segíthetnek a látássérült emberek önálló és biztonságos életvezetésében.

Vajda Piroska

A résztvevők megismerhették azokat az ingyenes szolgáltatásokat, melyek segíthetnek a látássérült emberek önálló és biztonságos életvezetésében

Fotó: Vajda Piroska

A Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda kezdeményezésére valósult meg a keddi szakmai tanácskozás, amelyen a Dél-Alföldi Elemi Rehabilitációs Központ szakmai vezetője, Nagygyörgy Éva mutatta be a félegyházi intézmények és cégek képviselőinek azokat az ingyenes szolgáltatásaikat, melyekkel a láttássérültek önálló életvitelének visszaállítását, az életminőségük javítását segítik. 

Elmondta, hogy a dél-alföldi régióban mintegy 18 ezer látássérült ember él, ez a magyar látássérültek 22 százalékát jelenti. A központ három szolgáltatópontot működtet Szegeden, Kecskeméten és Békéscsabán. Tizenöt munkatárs végzi az egyéni segítségnyújtást. Évente 160-200 embert látnak el. Mivel az érintettek zöme nem tud a fent említett szolgáltatópontokba eljutni, ambuláns és otthontanulási formában is igénybe vehetik a szolgáltatásokat. Ezek nagyon széleskörűek, mindig az egyéni igényekhez alkalmazkodva állítják össze a legmegfelelőbb rehabilitációs programot. 

Minden 16 év feletti magyar állampolgárnak, akinek a látása baleset- vagy betegség miatt elveszett, vagy jelentősen megromlott segítenek a megfelelő optikai eszközök kiválasztásában és a használat elsajátításában. Megtanítják az érintetteket a hosszú fehér bottal való közlekedésre és a tájékozódásra. Tapintható térképet vagy hangjegyzetet készítenek a gyakran használt helyszínekről, ezek segítenek az útvonalon való biztonságos közlekedésben. Segítséget nyújtanak a mindennapi tevékenységek, így például a tisztálkodás, a főzés, a háztartási munka újratanulásában, a pénzfelismerésben. 

Lehetőséget biztosítanak a tapintható írás-olvasás elsajátítására. Informatikai oktatás során megtanítják a speciális szoftverek – nagyító vagy felolvasóprogram – használatát. A látásromlással kapcsolatos lelki problémák feldolgozásához pedig pszichológusi segítséget biztosítanak – sorolta a lehetőségeket Nagygyörgy Éva. A szakmai vezető több eszközt is bemutatott a tanácskozás résztvevőinek, melyek nagyban megkönnyíthetik a látássérültek életét. 

A tanácskozás szervezői abban bíznak, hogy minél több érintetthez eljut a központ tevékenységének és a felsorolt szolgáltatásoknak a híre. Ez azért is lenne nagyon fontos, mert legtöbbször a látássérültek szociális kapcsolatai beszűkülnek, ha nem tanulnak meg tájékozódni, nem szívesen mozdulnak ki az otthonukból, ami elmagányosodáshoz vezet – hangsúlyozta a szakember. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában