Beruházás

2023.04.10. 19:50

A helyiek közös munkával építették meg a madarasi játszóteret – galériával

A „Madarasi Gyermekekért” elnevezésű játszótér átadását tartották meg nagycsütörtökön. Az átadáson részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, és Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke.

Márton Anna

Birtokba vették a gyerekek a játszóteret

Fotó: Márton Anna

A játszótér építését közel 4 millió forintból valósította meg a Madarasi Nonprofit Kft., saját anyagokból, a Kerti Játék Kft. szakmai irányítása mellett. Ezzel hozzzávetőlegesen egyharmad összegből tudták kihozni a költségeket, mert 10-12 millió forint lett volna, ha mindent külsős cég csinál, tájékoztatott Balla Csaba polgármester. 

Zsigó Róbert beszédében több szempontból is fontos eseménynek nevezte az átadást, egyrészt hogy elkészült a gyermekek, illetve a gyerekes családok részére egy játszótér. Ugyanakkor kiemelte, hogy az elmúlt években nagyon sok településen tudtak vagy új játszóteret átadni, vagy régit felújítani. Megemlítette, hogy Bácsszentgyörgyön több mint két évvel ezelőtt épült meg a falu első játszótere. Amitől különleges a madarasi átadás, az az, hogy saját emberekkel, saját anyagokból és tervezés szerint építették meg. Megköszönte mindenkinek a munkáját. Továbbá hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a legfontosabb feladatuk az volt, hogy próbálták a kistelepüléseket is fejleszteni. 

Megemlítette, hogy a Vidékfejlesztési Programból elnyert pályázatokból több út is megújult a településen, nagyjából 200 millió forintos támogatással. − Játszótér épült, utak újultak meg. Azt gondolom, hogy azokra az eredményekre amelyeket közösen elértünk az elmúlt esztendőkben, azokra mindenki büszke lehet. Ugyan nehéz időket élünk, de reméljük, hogy ezt a fejlődést, fejlesztést tovább tudjuk folytatni itt, Madarason is − mondta beszédében a honatya.

Balla Csaba polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a diákönkormányzat tagjai javasolták a játszótér kialakítását, amelynek elemeit a Madarasi Nonprofit Kft. asztalosa készítette el. A játszótér megépítésének ötlete még 2021 év végén fogalmazódott meg, amikor a Madarasi Nonprofit Kft., mint az önkormányzat saját tulajdonú cége bérmunkában játszótéri elemeket gyártott a Kerti Játék Kft.-nek. Az elöljáró az ünnepélyes átadáson megköszönte a Madarasi Nonprofit Kft. minden tagjának a kiváló munkát.

− Az alap elgondolás szerint mi végeztük a fagerendák megmunkálásait, festéseket, a játékok összeszerelését, magának a területnek a kialakítását. A többit a Kerti Játék Kft biztosította. Mivel az óvoda igényeit és a helyi diákönkormányzat tagjainak az igényeit is szem előtt tartottuk, így saját tervezés keretében valósult meg ez a beruházás. Elmondható tehát, hogy saját tervezéssel, saját embereink munkájával, saját anyagok felhasználásával építettük meg ezt a játszóteret, ahol évtizedekre visszamenőleg is játszótér volt. A Kerti Játék Kft., mint partnervállalkozón keresztül a Magyar Szabvány szerinti engedélyeket március végén megkaptuk három évre − fogalmazott Balla Csaba polgármester.

Az új játszóteret a helyi plébános Nyírő Ferenc áldotta meg. − Csodálatos, amikor játszóteret adhatunk át. Mindig bizakodva a jövőért, imádkozva örülünk a gyerekeknek, kívánjuk, hogy használják vidáman, szorgosan. Töltsék vidáman az idejüket itt, a játszótéren is. Ősi magyar szokás szerint megáldjuk az emberi alkotást, az emberi munkának érdemét és gyümölcsét, így a játszóteret is, a gyerekek vidámságának fokozóját − fogalmazott a plébános.

Külterületi utak fejlesztése

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Külterületi helyi közutak fejlesztése című felhívás alapján Madaras Község Önkormányzata közel 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A beruházás keretében megvalósultak az alábbi helyrajzi számú (hrsz.) területek felújításai: Madaras 038 hrsz., Madaras 0180 hrsz., Madaras 0179 hrsz., Madaras 0249 hrsz. Természetben ezek az utak a Göböljárási út teljes 4,2 kilométeres szakaszát, és  a régi Hámán Kató utcától a Fehér Hídig vezető utat jelentik.

A Göböljárási úton 4,2 kilométer hosszan a meglévő aszfaltburkolat kátyúzása megtörtént. A padkát teljes hosszában mindkét oldalon kiszélesítették. A Fehér Hídig vezető külterületi út 450 méter hosszan és 4 méter szélességben teljesen új útalappal, aszfaltborítással, útpadkák kiigazításával és feltöltésével készült el. Mindkét utat az elvégzett felújítások után kellő mértékben, nagy méretű mezőgazdasági gépek biztonságos közlekedésére alkalmas módon kiszélesítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában