Jótékonyság

2023.04.30. 06:50

360 kerékpáros indult a VIII. SZÉP Kihíváson Kecskeméten – galériával

Szombaton rendezték meg a VIII. SZÉP Kihívást, az alföldi bringások Balaton-körét. A résztvevők három távon indulhattak, melyet 12 órás szintidőn belül kellett teljesíteni. A kihíváson 360 kerékpáros állt rajthoz.

Lizik-Varga Katalin

Összesen 220 ezer forint gyűlt össze a jótékony célra

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A nevezési díjból ezúttal a Kecskeméti EGYMI székhelyén működő tanulásban akadályozott – enyhe értelmi fogyatékos – tanulók általános iskolájának fejlesztő, társasjáték és sporteszköz beszerzését támogatták. Összesen 220 ezer forint gyűlt össze a jótékony célra. 

Több mint kétszáz kilométer két keréken, ellenőrzőpontokkal – mindenki előtt nyitva állt a lehetőség, hogy próbára tegye magát, és kiderüljön, képes-e ezt a szimbolikus, egyben nagyon komoly teljesítményt kihozni magából. Sokan, pontosabban 360-an érezték úgy, hogy nekivágnak a 20, vagy a 200, illetve a 267 kilométeres távnak, mellyel nem csupán a saját teljesítőképességüket ismerhették meg, de nevezésükkel jótékonykodtak is. Mivel a SZÉP Kihívás néhány év alatt komoly, országosan is elismert rendezvénnyé nőtte ki magát, hazánk számos pontjáról jelentkeztek a túrára. 

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett kihívás, melyet a Szabadidős Élmény Programok Egyesületszervezett most is Kecskemét városa körül zajlott, annak közigazgatási határain kívül, alacsonyforgalmú közutakon.  

Arra a kérdésre keresték a résztvevők a választ, hogy vajon el tudnak-e számolni kétszázig? Ugyanis az egyik teljesítendő táv 200 kilométeres volt. Tizenkét órát adtak a feladatra, de természetesen megbecsülték azokat is, akik a szintidőből kicsúszva értek célba. 

A legfiatalabb regisztráló mindössze 6 éves volt, ő a családi rövidebb, azaz a 20 kilométeres távra jelentkezett, a legidősebb két résztvevő pedig 75 évesen 200-200 kilométert tekert. 

Az 5 ezer forintos nevezési díjból mindenki 1000 forinttal támogatta a Mosolygó Szemekért Alapítvány fejlesztő, társasjáték és sporteszköz beszerzését. 
Az Alapítvány a Kecskeméti EGYMI székhelyén működő tanulásban akadályozott – enyhe értelmi fogyatékos – tanulók általános iskoláját segíti. 

A táv során hat ellenőrző- és frissítőpont volt felállítva. Ellenőrzőpontokat Orgoványon, Kiskunfélegyházán, Lakitelek-Tőserdőnél, Kocséron, Lajosmizsén és Kunbaracson állítottak fel. 

Hogy a legkisebbek is átélhessék a kerékpározás örömét, vezetett MINI túrát is szerveztekEzen Ballószögig, a nagy mezőnnyel együtt tekerhettek 20 kilométert a többnyire kisgyerekes családok. 

A bátrabbak egy harmadik, 267 kilométeres táv teljesítésére is vállalkozhattak, melyet, ugyancsak 12 órás szintidővel kellett teljesíteniük. 

– A teljesítménytúránk fő célja, hogy mindenki megszeresse a mozgást, kerékpározást és egyben nagyszerű hétvégi lehetőséget is kínáltunk, hogy együtt tudjon a család minden tagja sportolni, túrázni – mondta Szépné Panda Tímea, főszervező. 

A rendezvény fővédnöke Boronkay Péter, paralimpikon, tízszeres világbajnok, kilencszeres Európa bajnok volt, aki családjával együtt indult a túrán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában