Baja

2023.03.10. 16:57

Előadást tartanak „Erőviszonyok, stratégiák a nagy háború kezdetekor” címmel

Sarlós István a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára Bajai Fióklevéltár levéltárosa március 13-án 18 órától előadást tart „Erőviszonyok, stratégiák a nagy háború kezdetekor” címmel az Ady Endre Városi Könyvtárban.

Márton Anna

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Mint ismeretes, 1914. június 28-án, a szarajevói merénylet után az európai nagyhatalmak és szövetségi rendszereik fokozatosan sodródtak bele a történelem addigi legnagyobb katonai konfliktusába, az első világháborúba. Az antant és a központi hatalmak szemben álló flottáinak műszaki adatai alapján viszonylag egyértelmű stratégiai és taktikai lehetőségek, célok, bontakoztak ki, de a haditengerészet új fegyverét, a dreadnought ki hogyan használta, az sokkal inkább az emberi tényezőn múlott; ez utóbbi viszont megjósolhatatlanná tette a tengeri háború alakulását.  Sarlós István előadásában e különbségekkel foglalkozik a brit és a német felszíni flotta szemszögéből .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában