Március 15.

2023.03.12. 17:56

Együtt emlékeznek meg a szabadságharc hőseiről Kecskeméten és környékén

Március 15-én, szerdán számos program kínál lehetőséget arra, hogy emlékezzünk az ősökre, lerójuk tiszteletünket. Cikkünkben összefoglaltuk a Nemzeti Ünnep kecskeméti, kiskunfélegyházi és környékbeli programjait.

Sebestyén Hajnalka

Archív-felvétel

Fotó: Bús Csaba

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére 11 órakor a Kossuth téren tartja megemlékezését Kecskemét önkormányzata. Az otthon hazahív címmel a Katona József Nemzeti Színház műsora látható. Ünnepi beszédet mond: Nyeste Pál piarista szerzetes. Az ünnepi műsorban közreműködnek: a színház színművészei, a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai. Az ünnepség koszorúzással zárul a Kossuth-szobornál.

A Hírös Agórában több program is kapcsolódik a Nemzeti Ünnephez. 11 órakor kezdődik a Tarka lepke, kis mese című családi vers-báb-játszóház, Petőfi Sándor ismert és ritkán hallott verseivel. 11:45-től nyílik a Huszártábor, a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének reformkori viselet- és fegyverbemutatója. Ugyanitt 11 és 13 óra között a kézműves foglalkozásokon különleges kokárdák készülnek nemezeléssel, valamint kukoricacsutka lovacska és huszárbáb.

A Cifrapalotában 10 és 16 óra között gyerekprogramok zajlanak. A Csak az jöjjön katonának, aki kiállja próbánkat! című rendezvényen lesz nyomozójáték és vitézségi próba egyaránt. Ugyanitt 14 órakor kezdődik az Alapítvány a ’48-as Hősökért és a Kecskeméti Katona József Múzeum „Ha a föld isten kalapja, Hazánk a bokréta rajta!” című gyermekrajz pályázatának eredményhirdetése.

Kecskemét-Hetényegyházán, a Nyíri erdőben 14 órakor tartják meg a nagy hagyományú ünnepséget. A Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. közös rendezvényén az ünnepi műsort színesíti a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos látványos csatabemutatója.

A Ciróka Bábszínházban 17 órától látható a János vitéz – tiszta mese című ünnepi előadása.

A Nagytemplomban 17:45-kor kezdődik a Katona József Könyvtár kórusának ünnepi szolgálata. Orgonán közreműködik Liptainé Szeverényi Márta, vezényel Virág Barnabás.

Egy nappal a Nemzeti Ünnep előtt, kedden este közös programot tart a Hírös Agóra és a Ráday Múzeum. 18:48-kor fáklyás megemlékezést szerveznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából az Ókollégium előtti területen, a Kálvin téren.

Kecskeméten túl további települések megemlékezéseiből egy kis ízelítő. Szintén március 14-én, kedden tartja a megemlékezést Helvécia önkormányzata. A művelődési házban 15 órakor kezdődő ünnepségen fellépnek a Wéber Ede iskolásai.

Ballószögben szerdán 9 órakor tartják a megemlékezést a Faluházban. Fellépnek a helyi iskolások, a Népdalkör és a Ballószögi Kincsecskék néptáncosai.

Kiskunfélegyházán, a Petőfi téren 10 órakor kezdődik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartandó városi ünnepség, melyen beszédet mond Lezsák Sándor, Bács-Kiskun vármegye 4. számú választókerület országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, valamint részt vesz a Petőfi Sándor nemzetközi műfordítói pályázat eredményhirdetésén.

Lezsák Sándor szerdán szintén részt vesz Móricgáton a Faluház parkjában a Petőfi 200 Emlékév keretében Petőfi Sándor mellszobrának 14:30-kor kezdődő avatási ünnepségén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában