Vízállás

2023.03.03. 12:26

A Vadkerti-tó vize a tavaszi esőktől függ

Temerini Ferenc polgármester Soltvadkert polgármestere adott arról tájékoztatást a tó jelenlegi helyzetéről.

Barta Zsolt

A felvétel a Vadkerti-tó partján készült

Fotó: Barta Zsolt /archív-felvétel

– Ha kívánhatnék valamit, akkor azt szeretném, ha a tavaszi három hónapban háromszor 50 milliméter eső áztassa a térséget. Rá fér a gyümölcs- és a szőlőültetvényekre, illetve a Vadkerti-tó vízszintje is növekedne – mondta Temerini Ferenc polgármester a település a tó jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

A város elöljárója a közelmúltban részt vett a Soltvadkert – Kiskőrös Petőfi Horgász Egyesület éves közgyűlésén, ahol egyebek mellett arról is beszélt, hogy a tó vízszintjének a megtartása az önkormányzat számára komoly kihívást jelentett az elmúlt két évben. Mint ismert, tavaly télen alig esett csapadék, a nyár rendkívül forró és szinte csapadékmentes volt. A vízszint jelentősen csökkent, de a strandszezon kezdetére pótolták a hiányzó víz nagy részét.

Temerini Ferenc elmondta, hogy nem is annyira a párolgással volt a baj. Bár olyankor, amikor hőségnapok vannak, jelentős a vízállás változása. 

Az a fő gond, hogy a talajvíz nagyon alacsony szintre süllyedt, mivel legalább 200 milliméter csapadék, vagy akár több is hiányzott tavaly a földből. Így a környékbeli földek lassan elszívták a tóból a vizet.

A Vadkerti-tó azonban rendkívül értékes üdülőhely, ezért is óvja az önkormányzat. Minden évben 80-90 ezer látogató pihen a partján és a kempingben. Eddig több száz millió forintot költött a város pályázati pénzből arra, hogy magas minőségű szolgáltatásokkal, szép környezettel és persze megfelelő vízzel várják a pihenni vágyókat. Tavaly ráadásul az egekbe szökött az energia ára, így a kút üzemeltetéséhez szüksége elektromos energiát napelemes rendszerrel kívánják majd előállítani. A tervek szerint 15-20 kWh kapacitású rendszert építenek majd ki. Ez nemcsak a kút, hanem a kempingezők energiaigényét is kielégítheti a jövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában