Programok

2023.03.12. 20:10

A Nemzeti dal közös szavalására várják a halasiakat

Színes programokkal készül a Halasi Városmenedzser Kft. a nemzeti ünnepre Kiskunhalason. A Thorma János Múzeumban a Talpra magyar! című festményél közös koszorúzás lesz, könyvbemutató, majd az ünneplők a Petőfi-szobornál együtt szavalják el a Nemzeti dalt. A piactéren tizenötödik alkalommal lesz Magyarok Vására, amelyet a Hazatalálás Baráti Kör szervez.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett városi programsorozat március 14-én, kedden 18 órakor a Pál László gyűjteményéből Dedikált címlapok címmel nyíló kiállítással veszi kezdetét, a rendezvény vendége lesz Karda Beáta előadóművész.

Március 15-én, szerdán 10 órakor kezdődik a városi ünnepség az Országzászló emlékműnél, ahol a Himnusz hangjaira felvonják a nemzeti lobogót. Hunyadi Péter önkormányzati képviselő mond majd ünnepi beszédet, utána a Thorma János Múzeumban a Talpra magyar! című festménynél helyeznek el koszorúkat és virágokat az ünnepség résztvevő. A megemlékezők innen a református imaház mellett álló Petőfi-szoborhoz vonulnak át, ahol a koszorúzás után a jelenlévők együtt szavalják majd el a Nemzeti dalt. A Thorma János Múzeumban bemutatják Sümegi György és Kollarics Gábor Thorma János Talpra Magyar! című történelmi tablóját.

A központi buszállomás melletti piactéren idén is megrendezi a Magyarok Várását a Hazatalálás Baráti Kör, ahova az ország minden részéből várnak kézműveseket és termelőket. A népi játékok és kézműves termékek mellett reggel 8 órától gazdag programkínálattal is várják az érdeklődőket a szervezők. Hagyományőrző Kelevézek, a Halas Táncegyüttes és az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Kavics Társulat gyermekműsora Zeg-Zug mesékkel, a Rézhúros Banda, a Kiskun Táncegyüttes és a Halasi Művészeti Iskola néptáncos növendékei, a Halasi Népdalkör, valamint a Bittó Banda szórakoztatja a látogatókat. A rendezvény ingyenes lesz, mindenkit szeretettel várnak.

Szintén a nemezti ünnepen, szerdán 14 órától a Pásztortűz Egyesület szervezésében a régi református temetőben Petőfi Sándor násznagya, Sass Károly felújított sírhelyénél tartanak megemlékezést és avatják újra a megszépített sírkövet, valamint ökumenikus szertartás keretében megáldják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában