Népi Iparművészeti Gyűjtemény

2023.03.17. 21:38

A Húsvét üzenetét közvetíti a kecskeméti kiállítás – galériával

Húsvétra hangolódhatnak a látogatók a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A Húsvét üzenete az írott tojásokon című időszaki tárlat péntek délután nyílt meg.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó eseményen Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművész és nyolc fiatal alkotó viasszal írt hímestojásai láthatók hangulatos környezetben. Négy különböző tematika jóvoltából tárul a közönség elé a Húsvét hagyománya, az erdélyi motívumok szépsége és különlegessége.

A megnyitó műsor Pencz Janka Kodályos diáklány énekével vette kezdetét, majd Kriskóné Dávid Mária, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény vezetője köszöntötte a nagyszámú közönséget. Elmondta: újabb mérföldkőhöz érkezett az intézmény, januártól a Katona József Múzeum egységeként folytatják a szakmai munkát.

A kiállítást Hajagos Csaba a múzeum történeti-néprajzi osztályának vezetője nyitotta meg. Örömmel üdvözölte a Népi Iparművészeti Múzeum csatlakozását. Hozzátette: ez a kiállítás egy komoly koncepcióváltás indító rendezvénye. A tárlatot Húsvét Hétfőn egy kézműves foglalkozás, kecskeméti kiválóságok gasztronómiai kínálata és a Juhász zenekar műsora teszi majd még vonzóbbá a látogatók számára.

A megnyitó további részében Kriskóné Dávid Mária beszélgetett a kiállítóval, Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművésszel. A tahitótfalun élő alkotóművész gyerekkora óta érdeklődött a népművészet iránt, a tojásírással 16 évesen ismerkedett meg. Nem sokkal később – szakirodalomból szerzett tudás után – egy erdélyi, gyimesi úton vett részt, ahol gyakorlatban is részese lehetett a gyimesi tojásírásnak. Ez az út nagyon nagy hatással volt további munkásságára.

A most látható tárlatról részletesen is szólt. Négy kompozíció készült a Húsvét jegyében. Az elsőn egy húsvéti asztal látható, piros tojásokkal. A piros szín a megváltást, a feltámadást idézi meg. Kiemelte: a hagyomány szerint az ünnepi asztalon helyet kapott a kalács, a só és a barka is. Egykoron a nők főtt tojást díszítettek, melyet Húsvétkor a család együtt fogyasztott el. A tojás – akárcsak mint karácsonykor az alma – az összetartást, az egészséget szimbolizálta.

A kiállítás második része a tojásfestéshez alkalmazott festő növényeket mutatja be. Jókainé örömét fejezte ki, hogy a tárlat megnyitóján személyesen is részt vett Szelesné Kása Ilona lakiteleki öko művésztanár, aki nagy ismerője a tojásfestő növényeknek.

A harmadik részben a húsvéti ünnepkör népszokásai ismerhetők meg, köztük a komatál és a locsolkodás. A negyedik standon a különböző tájegységek szimbólumait mutatják be.

A beszélgetés során Jókainé Beatrix elárulta, a szívéhez legközelebb a gyimesi motívumok állnak. Az alkotói munka mellett azonban oktatja is a tojásírást. A kiállításon saját alkotásai mellett nyolc tanítványának munkái is láthatók. Kiállítók: Bene Vivien, Berkovics Emőke, Dobson Zsófia, Jókai Anna, Jókainé Gombosi Beatrix, Mesterfalvi Kamilla, Soós Melitta, Szabóné Mátis Brigitta és Urbán Anna.

A megnyitót követően Jókainé Gombosi Beatrix kétórás tojásírás foglalkozást tartott, melyen gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában